Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Mallorca recicla més vidre que la mitjana espanyola

Mallorca recicla més vidre que la mitjana espanyola

(06/03/2021)

Aurora Ribot: «és prioritari seguir treballant per abordar l’emergència climàtica i la transició cap a una economia circular real».

​​​​​​​Mallorca s’ha vist especialment afectada per les restriccions al turisme i al sector de l’hoteleria derivades de la crisi sanitària i econòmica. Tot i això, els resultats de la recollida selectiva d’envasos de vidre del 2020 detallen que cada mallorquí i mallorquina va dipositar prop de 77 envasos de vidre.

En total, es varen reciclar 20.501 tones de residus d’envasos de vidre, la qual cosa suposa una aportació de 22,5 kg per habitant. Una xifra superior a la mitjana estatal, que se situa en els 17,8 kg per habitant.

Aurora Ribot, vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca,  ha valorat aquestes dades del reciclatge de vidre a Mallorca i ha insistit que, per al Departament, «és prioritari seguir treballant per abordar l’emergència climàtica i la transició cap a una economia circular real per protegir els nostres ecosistemes i la biodiversitat».

Les xifres indiquen una davallada en les tones recollides en nombres absoluts associada a la pandèmia i a les conseqüències econòmiques que ha tingut. El sector HORECA (hotels, restaurants i cafeteries) tot sol és responsable de la generació de més del 50 % dels envasos de vidre del mercat. En comparació amb l’any anterior, el 2020 ha registrat una davallada del 29 % en les tones recollides dels contenidors verds.

Ecovidrio, entitat sense ànim de lucre encarregada de gestionar el reciclatge dels residus d’envasos de vidre dipositats als contenidors de tot Espanya, explica que l’estudi demostra el compromís del poble mallorquí amb el reciclatge d’envasos de vidre.

A l’illa es va reciclar una mitjana de 192.000 envasos per dia, és a dir, més de 130 envasos de vidre per minut en algun dels 3.986 contenidors verds que hi ha repartits per Mallorca.

Beneficis ambientals  

El reciclatge de vidre és el millor exemple de model d’economia circular i una passa més cap a l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). En concret, durant l’any passat, gràcies al reciclatge de vidre, a Mallorca es va aconseguir:

•    Evitar l’emissió de 13.050 tones de CO₂ a l’atmosfera, equivalent a retirar més de 6.000 cotxes en circulació durant un any.
•    Evitar l’extracció de 27.000 tones de matèries primeres (arena, pedra calcària, etc.), que equivalen a quasi tres vegades el pes de la torre Eiffel.
•    Estalviar 16.070 MWh d’energia, que equivalen a dos mesos de consum energètic de tots els hospitals de les Balears.

El vidre que es diposita als contenidors es recicla al 100 % i s’utilitza per fabricar envasos nous, de forma indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre, evitam que els abocadors creixin.

Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. Emprar vidre reciclat en la fabricació d’envasos nous evita l’extracció de matèries primeres de la natura, l’erosió dels sòls i la desforestació de l’entorn. A més, es minimitza l’emissió de CO₂ en el procés de fabricació i s’estalvia energia.

Més informació sobre la gestió de residus: https://web.conselldemallorca.cat/gestio-de-residus