Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Medi Ambient augmenta el pressupost per a l’any 2023 amb l’objectiu de continuar obrint camins senderistes i enfortir l’economia circular

Medi Ambient augmenta el pressupost per a l’any 2023 amb l’objectiu de continuar obrint camins senderistes i enfortir l’economia circular

(15/11/2022)

La consellera de Medi Ambient assegura que «aquests pressupostos consoliden la línia de projectes de la legislatura i permeten al Departament seguir apostant per projectes clau»

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca disposarà d'un pressupost de 13.173.138,90 d'euros per a l'any 2023. Suposa un increment de prop d’un milió d’euros respecte al pressupost de l'exercici anterior. Continuar treballant per «Tancar el cercle» de la matèria orgànica a Mallorca i destinar més esforços a Caminar per Mallorca i la Ruta de Pedra en Sec, així com enfortir la xarxa de refugis són prioritats del departament que dirigeix Aurora Ribot.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, valora les xifres molt positivament i destaca que «aquests pressupostos consoliden la línia de projectes de la legislatura i permeten al Departament seguir apostant per projectes clau, com la nova planta de Llucmajor i la planificació de les altres quatre plantes de compostatge, així com augmentar els esforços en l’obertura de trams nous, incidir en el manteniment de les rutes senderistes que travessen part de l’illa i augmentar la xarxa de refugis de muntanya del Consell de Mallorca».

Quant a la Direcció Insular de Residus, els projectes bàsics de les plantes orgàniques ja són una realitat i ara es treballarà en els accessoris per poder començar a implementar-los. La partida destinada a la posada en marxa dels projectes és de 315.304,36 euros.  La planta de compostatge de Llucmajor, considerada com a projecte d’interès general pel Consell de Mallorca i projecte estratègic per a la comunitat autònoma, disposarà de 154.000 euros que seran destinats íntegrament a les expropiacions per poder construir de la planta.

La consellera Ribot detalla que «el Departament consolida l’aposta per convertir-se en agent de canvi i no només en ser gestor de residus». El 2023 es tornarà a potenciar l’objectiu de la circularitat, amb una nova línia d’ajudes per a empreses que portin a termes economia circular. La tercera convocatòria de subvencions està dotada amb 100.000 euros, amb dues partides diferenciades, una per a institucions i empreses sense ànim de lucre i l’altra per a empreses.  

Relacionats amb els projectes de la Direcció Insular de Medi Ambient, l’altre pilar del Departament, s’invertirà una part important del pressupost en l’apartat de «Camina per Mallorca» per reforçar la prioritat de tornar els camins públics a la ciutadania. En aquesta legislatura s’ha fet una gran passa endavant en aquest sentit i la partida de 731.423,07 euros destinada a continuar aquests esforços per a l’any 2023 així ho confirma. Entre d’altres, es continuarà treballant per rehabilitar el camí senderista entre cala Murta i el far de Formentor.

Pel que fa a la xarxa de refugis, després de la inauguració recent del nou refugi de Galatzó, el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient continuarà treballant en els refugis de gestió directa amb l’objectiu d’avançar el màxim en la construcció del sisè refugi: el refugi de Raixa. Per aquest motiu es dedicarà una partida de 681.145,70 euros, enfocada a l’inici de les obres de rehabilitació de les antigues cases de l’amo de Raixa per convertir-ho en un refugi de muntanya per a senderistes i en la futura Escola de Margers. Ribot ha explicat que «l’objectiu de la legislatura no ha canviat i és més clar que mai: oferir a la ciutadania una manera sostenible de gaudir de la natura».