Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Més de 40 persones assisteixen a Raixa a la Consell de Participació de la Serra de Tramuntana

Més de 40 persones assisteixen a Raixa a la Consell de Participació de la Serra de Tramuntana

(06/07/2022)

La presidenta Cladera ha agraït la feina feta en la preservació d’aquest Patrimoni Unesco i ha destacat els avanços en l’elaboració la Llei Serra

Aquest dimecres a Raixa s’han reunit més de 40 persones que formen part del Consell de Participació de la Serra de Tramuntana per parlar de la feina que s’ha duit a terme durant el darrer any. D’aquest òrgan consultiu superior formen part els representants dels sectors socials, acadèmics, culturals, professionals, econòmics i les entitats privades sense afany de lucre que persegueixen finalitats coincidents amb les del Consorci Serra de Tramuntana.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera ha agraït a tots els assistents i als agents implicats la feina feta en la preservació d’aquest Patrimoni de la Humanitat en la categoria de paisatge cultural. Cladera també ha destacat els avanços que s’estan produint en la l’elaboració de la Llei Serra. "Aquesta nova normativa ha de donar sortida als reptes i obstacles que afecten la implementació d’actuacions, tant d’àmbit públic com privat, que no permeten conservar de forma òptima la Serra com a patrimoni cultural. També servirà per homogeneïtzar certes disposicions normatives, simplificar tràmits, cobrir buits legals i millorar la capacitat d’actuar" ha explicat Cladera.

Altre aspecte que també s’ha abordat a les taules de participació de la Llei Serra és el de la governança. En aquest sentit, Cladera ha remarcat  que el marc de la nova llei Serra Territori s’ha estat treballant en un nou model de governança a la serra de Tramuntana, que incrementarà la participació i la coordinació entre les diferents administracions. Es crearan dos nous òrgans: el Consell Social de la serra de Tramuntana i la Comissió de Direcció estratègica.

El Consell Social de la serra de Tramuntana es reunirà una vegada a l’any i estaran presents totes les entitats i els representants de l’administració amb competència damunt la Serra com són els municipis, el Consell de Mallorca, el Govern de les Illes Balears i de l’Estat espanyol.  La Comissió de Direcció estratègica, que es reunirà quatre vegades a l’any estarà formada pels directors generals i els directors insular, representats de la Mesa Permanent i de la Mesa de Batles i Batlesses.

Al Consell Social de la serra de Tramuntana hi hauran representants de les direccions generals del govern de les Illes d’Espais naturals i biodiversitat, Territori, Promoció econòmica, emprenedoria i economia social i circular, agricultura, ramaderia, desenvolupament local, pesca i medi marí. Així com també les direccions insulars de Medi Ambient, Patrimoni, Territori, Mobilitat, Infraestructures, Promoció econòmica i producte de Mallorca i Turisme. I per la seva banda, els titular de les corporacions municipals de la serra de Tramuntana designades per la Mesa de batles i batllesses i representants de Demarcació de costes de les Illes i de la Direcció General de Trànsit. Representants del Comitè d’Experts i d’entitats que incloguin els petits i grans propietaris, la comunitat de regants, grups ecologistes, culturals, educatius, de lleure, excursionistes, sector productiu i organitzacions agràries.

Abans del Consell de Participació, s’ha reunit també el comitè d’experts que ha consensuat les bases de la convocatòria del premis per a estudis de recerca i investigació 2022 en diferents àmbits del paisatge cultural de la Serra de Tramuntana. Els premis, valorats en 10.000 en total, s'atorgaran a cinc estudis de recerca. La finalitat és un reconeixement a investigacions d’autors i servir d’estímul a la recerca de tota el que ha realitzat a la Serra mereixedora de la distinció Unesco. “Els treballs guanyadors aportaran informació d'utilitat per a la gestió d'aquest territori reconegut per la Unesco. Els estudis no només han de transmetre valors, sinó que també han de promoure la transferència de coneixements”, ha assenyalat la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías.