Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

Miquel Ensenyat presideix el lliurament dels Premis Consell de Mallorca a la Solidaritat i l'Accessibilitat 2015

Miquel Ensenyat presideix el lliurament dels Premis Consell de Mallorca a la Solidaritat i l'Accessibilitat 2015

(07/10/2015)

Set candidatures de l'àmbit dels serveis socials, la cooperació i l'accessibilitat han estat premiades en el transcurs de l'acte celebrat al Teatre Principal de Palma.

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, juntament amb la consellera de Benestar i Drets Socials i presidenta de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Margalida Puigserver, han presidit aquesta nit l'acte de lliurament dels Premis Consell de Mallorca a la Solidaritat i l'Accessibilitat 2015, que enguany arriben a la seva vuitena edició.

En el transcurs de l'acte, que ha tengut lloc al Teatre Principal de Palma i amb el qual es tancaven les celebracions de la Diada de Mallorca 2015, s'ha reconegut la tasca de set persones o entitats dels àmbits dels serveis socials, la cooperació i l'accessibilitat.

L'entrega dels guardons als que han assistit més de 400 persones, també ha comptat amb la presència del batle de Palma, José Hila; la consellera de Serveis Socials i Cooperació del Govern, Fina Santiago; la consellera de Salut, Patricia Gómez, així com la majoria dels consellers de Consell i membres de corporacions municipals i entitats de l’illa.

Durant l'acte, el president del Consell ha donant l'enhorabona als guardonats i ha agraït la feina de totes aquelles persones que fan de Mallorca “una terra més solidària i accessible”. Ensenyat ha destacat que   aquesta “és una tasca, una lluita que tots hem de compartir i fer-la nostra”, ja que des del Consell “situam en el centre del nostre afer diari les persones”.

En aquest sentit ha fet referència a la col·laboració entre “la ciutadania, les institucions i l'imprescindible tercer sector”, amb els qui s'ha de treballar per aconseguir una societat més justa i igualitària.

Per la seva part, la presidenta de l'IMAS, Margalida Puigserver ha donat l'enhorabona als premiats i ha agraït la feina de totes aquelles persones, premiades o no, que treballen per aconseguir que “tothom que viu a Mallorca tengui les necessitats bàsiques cobertes”.

Puigserver ha posat de manifest que sense la imprescindible col·laboració de les entitats del Tercer Sector Social, la tasca de l'administració no seria completa.

En total, enguany s’han rebut 52 candidatures, de les que 7 han resultat premiades. En la categoria d'Accessibilitat els guardons han recaigut en José Chito i en el projecte "La teva platja, la teva amiga. Platja accessible de Cala Bona", de l'Ajuntament de Son Servera. En la categoria de Cooperació, els premis han estat per Koen Sevenants, fundador de l'associació Morning Tears i per l'entitat Algaida Solidari.

Pel que fa als premis de la categoria de Serveis Socials, aquests han recaigut en Mateu Llodrà, el projecte de "Pis d'Acollida. 20 anys acompanyant als privats de llibertat" de Pastoral Penitenciària i el vídeo de sensibilització sorbre la integració de la població penintenciària del GREC. El jurat ha decidit enguany atorgar també una menció especial al Tercer Sector Social de les Illes Balears.

Per tancar l'acte de lliurament de la vuitena edició dels Premis Consell de Mallorca a la Solidaritat i l'Accessibilitat, els assistents han pogut gaudir d'una petita actuació del Mallorca Gay Men's Chorus.

Adjuntam dossier amb més informació sobre els guardonats a l’edició d’enguany:

 

Categoria Accessibilitat

 

Premi a la Trajectòria personal i/o professional:

José Chito Oliveras,  a proposta de l'Ajuntament de Palma, el Col·legi d'Enginyers Tècnics d'Obres Públiques i Coordinadora. 

 

Chito fou la primera persona contractada per l'Ajuntament de Palma per ocupar-se en exclusiva de la supressió de barreres arquitectòniques i de la comunicació.

 

Arran d'un accident de trànsit el 1987, patí una lesió medul·lar que el deixà tetraplègic, fet que provocà que es bolcàs en eliminar les barreres, tan físiques com de qualsevol altre tipus, que no permetien l'accés de les persones amb diferents capacitats en les mateixes condicions que la resta.

 

Des de llavors ha treballat per a la millora de les condicions de l'accessibilitat als espais públics, aportant la seva experiència personal i duent a terme diferents accions, primer de denúncia i reclamació i posteriorment, com a tècnic de l'equip d'accessibilitat de Cort, de divulgació de solucions, aplicació de criteris, metodologia de feina o formació, entre d'altres.

 

José Chito, a més, és membre permanent de la Mesa Palma Accessible, membre de la Taula de Mallorca per l'Accessibilitat Universal del Consell de Mallorca i fins el passat mes de març fou membre del Comitè d'Accessibilitat de CERMI.

 

Premi al Projecte o treball de difusió informativa o de sensibilització, en format audiovisual, electrònic o imprès i projecte obra o servei desenvolupat per una persona o equip tècnic:

La teva platja, la teva amiga. Platja accessible de Cala Bona, de l'Ajuntament de Son Servera a proposta del Consorci de Turisme de Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar.

 

El jurat ha valorat que el projecte ha anat més enllà de la supressió de les barreres arquitectòniques, convertint la platja de Cala Bona en un referent en matèria d'accessibilitat, ja que s'hi ha creat un Punt Accessible dotat de diversos serveis per sobre d'allò estrictament exigit per la normativa.

 

Aquest projecte ha comptat amb la participació de totes les parts implicades, des de l'Ajuntament de Son Servera, al sector hoteler o els usuaris a qui va destinat el projecte.

 

Actualment el projecte continua en marxa i  treballa en potenciar l'ús de les instal·lacions de la platja per part de centres de dia i associacions, així com s'estudia la possibilitat d'organitzar activitats esportives específiques per a persones amb discapacitat.

 

Categoria Cooperació

Premi a la trajectòria personal i/o professional:

Koen Sevenants, director general de l'Associació Morning Tears, a proposta de l'entitat Na Marga Somriu.

 

El jurat premia aquesta candidatura per l'alt grau de compromís de Sevenants en els darrers 15 anys. D'ençà que el 1999 es feu càrrec d'un centre d'acollida per a fills de presoners o executats a la Xina, ha treballat per recaptar fons per poder oferir a aquests infants allotjament, alimentació, escolarització i assistència mèdica i evitar el seu desemparament i l'estigma que suposa la seva condició.

 

Actualment l'associació gestiona diverses “aldees infantils” a Xi'an, Sanyuan i Henan, a més de tenir diversos projectes en marxa a Laos, Cambodja, Etiòpia, Estats Units i Alemanya, adaptat els projectes i serveis a les necessitats concretes de cada un d'aquests llocs.

 

Sevenants té amb Mallorca un vincle personal molt fort, per motius familiars -aquí viu la seva filla- i d'amistat i és aquí on la branca espanyola de l'associació té la seva seu.

 

Premi al projecte o servei desenvolupat per una entitat de caràcter no lucratiu:

Algaida Solidari, a proposta de l'Ajuntament d'Algaida.

 

L'associació Algaida Solidari, neix el 1999 i des de fa 15 anys es dedica a recaptar fons per a dur a terme diferents projectes sobretot en països en vies de desenvolupament. L'associació treballa a nivell local, organitzat diferents events per tal d'aconseguir els diners necessaris per destinar als diversos projectes en els que col·labora.

 

Així, des d'aquesta associació fa aportacions per a projectes a Perú, Níger, Burundi o Nicaragua mitjançant altres entitats com la Fundació Campaner o el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació. Algaida Solidari aposta per la millora de la qualitat de vida dels beneficiaris dels seus projectes, donant-lis les eines necessàries per facilitar-lis un futur amb més possibilitats. En el cas dels projectes adreçats a nins, com és el cas de Huamachuco (Perú), s'aposta sempre per l'educació i la salut dels infants.

 

 

Categoria Serveis Socials

- Premi a la trajectòria personal i/o professional:

Mateu Llodrà Sansaloni, candidatura  proposada per ABDEM, ASPAYM i PREDIF.

 

En aquesta ocasió, el jurat ha destacat el tarannà participatiu, compromès i solidari de Llodrà, un dels impulsors i fundadors  de l'Associació Balear d'Esclerosi Múltiple, que actualment aplega més de 400 socis i dóna servei a més de 150 persones afectades.

 

Llodrà, afectat per aquesta malaltia, és també fundador de l'Associació d'argemanament Artà-Totogalpa, amb la qual ha contribuït a millorar la qualitat de vida dels residents en aquest municipi de Nicaragua, mitjançant la implicació dels veïns d'Artà, municipi on resideix.

 

El jurat destaca de Llodrà la seva feina discreta, constant i eficaç, sobretot en les àrees econòmiques, vetllant per la subsistència de les entitats i assegurant una gestió econòmica justa i transparent. També ha promogut i participat en campanyes de sensibilització per donar a conèixer l'esclerosi múltiple i promoure la solidaritat cap a les persones que la pateixen.

 

 

- Premi al projecte o servei desenvolupat per una entitat de caràcter no lucratiu:

“Pis d'acollida. 20 anys acompanyant als privats de llibertat” de l'Associació Pastoral Penitenciària, a proposta del GREC.

 

Es tracta d'un servei d'acolliment, tutela, suport i acompanyament a reclusos i recluses en situació d'exclusió social i sense xarxa familiar o de suport, mentre duen a terme el seu procés d'inclusió social, que funciona des de fa més de 20 anys. 

 

Des dels seus inicis el projecte s'ha basat en un model personalitzat i integrador, tenint a la persona com a principal referent i protagonista. Gràcies a la feina que es duu a terme des d'aquesta entitat s'han produït importants avenços en la sensibilització de la problemàtica de la població penitenciària i la seva inclusió a la societat.

 

Des de fa més de 10 anys, mitjançant aquest i altres projectes, Pastoral Penitenciària, treballa en línies més humanitzadores i innovadores d'atenció personalitzada, respecte i dignitat dels privats de llibertat.

 

- Premi al Projecte o treball de difusió informativa o de sensibilització, en format audiovisual, electrònic o imprès i projecte obra o servei desenvolupat per una persona o equip tècnic:

Vídeo de sensibilització de la població penitenciària del GREC promoguda per S'Altra Senalla-Associació de Comerç Just.

 

Des del Programa d'acompanyament cap a l'ocupació de reclusos i ex reclusos va sorgir la idea de crear un espot publicitari per sensibilitzar sobre l'estigma que pateix la població penitenciària. En aquest sentit, destaca el fet que es tracta de la primera campanya de sensibilització a favor d'aquest col·lectiu, i s'ha tengut molt en compte la participació i les aportacions dels usuaris del programa, perquè són els qui millor poden reflectir la seva problemàtica.

 

Per a dur a terme aquest projecte el GREC ha comptat amb professionals i voluntaris de la pròpia entitat, persones del col·lectiu de població penitenciària i altres persones lligades al món empresarial i audiovisual que han col·laborat de forma desinteressada.

 

Menció especial del jurat

Tercer Sector Social de les Illes Balears.

 

Aquesta entitat es va constituir el març de 2010, amb l'objectiu d'agrupar, amb el consens més ampli possible, les xarxes del tercer sector social de les Illes Balears per millorar el benestar de les persones amb necessitats socials no cobertes.

 

El Tercer Sector Social de la Illes Balears està actualment format per COORDINADORA, PREDIF ILLES BALEARS, REAS, foQua, FEAPS, EAPN-Illes Balears, ONCE, Federació d'Entitats i de Serveis de Salut Mental de Mallorca i el Fòrum d'Entitats del Tercer Sector Menorca com a entitat adherida.

 

Els programes i les actuacions d'aquestes entitats van dirigides a persones que estan en situació de vulnerabilitat dels següents col·lectius: gent gran, persones amb discapacitat, infància i família, joves, dones, immigrants, refugiats i asilats, persones amb malalties mentals, malalts crònics, persones amb conductes addictives, reclusos i ex reclusos, persones amb dificultats d'inserció sociolaboral, persones sense sostre i altres, així com la població en general per sensibilitzar i potenciar valors solidaris i crear espais d'inclusió social.