Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Mobilitat i Infraestructures presenta les mesures per controlar l’accés de vehicles a la península de Formentor

Mobilitat i Infraestructures presenta les mesures per controlar l’accés de vehicles a la península de Formentor

(26/05/2021)

Del 15 de juny al 15 de setembre només s’hi podrà accedir en transport públic, a peu o en bicicleta, de 10 a 19 hores

El conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, ha presentat aquest dimecres les mesures per controlar l’accés de vehicles a la península de Formentor que començaran dia 15 de juny i es perllongaran fins al 15 de setembre, ambdós inclosos. A la roda de premsa també hi han participat les diferents administracions implicades en la restricció: la Direcció General de Transports del Govern de les Illes Balears, el Consorci de Transports de Mallorca, la Direcció General de Trànsit, la Guàrdia Civil i l’Ajuntament de Pollença. 

Durant aquest període l’accés a la península de Formentor des de la Ma- 2210 estarà restringit des de les 10 del matí fins a les 19 hores del vespre i, com a novetat, enguany la limitació s’amplia des del Port de Pollença. En concret, s’estableixen dos nivells de restricció per on només podran circular vehicles autoritzats, transport públic, serveis d’emergències i bicicletes. El primer nivell comença al Port de Pollença i es perllonga fins a la platja de Formentor i, el segon, des de la platja fins al far. Els vehicles autoritzats només podran aparcar a les zones habilitades a l’efecte, estarà prohibit aparcar als vorals de la carretera. 

El conseller Sevillano ha explicat que «recuperam una mesura que l’any passat a causa de la pandèmia no es va poder implementar. Volem protegir un espai sensible mediambientalment i amb alts valors paisatgístics, especialment l’any que es compleix el desè aniversari de la declaració de la Serra com a Patrimoni de la Humanitat. Hem d’apostar per un altre tipus de mobilitat i d’accés als indrets naturals de la nostra illa. Formentor es mereix un respir». 
 
Millora de la mobilitat
El Departament de Mobilitat incrementarà la senyalització amb indicadors de perill, prioritat, prohibició, informació i les que siguin necessàries per assegurar que la mesura s’interpreta correctament. A més, ho reforçarà amb mitjans mòbils de missatgeria variable i hi haurà informadors en els punts de la restricció per solucionar els dubtes de la gent que vulguin accedir al far amb vehicle propi.  

També es farà una campanya per difondre i informar sobre les restriccions a mitjans de comunicació i a la web del Consell. 

El servei d’autobús
El Transport de les Illes Balears  (TIB) oferirà dues línies d’autobusos per facilitar l’accés a tota la zona restringida als vehicles sense autorització. La 333, que fa la ruta Alcúdia - Port de Pollença - Platja de Formentor, i la 334, que connecta Alcúdia  amb el Port de Pollença i arriba a la talaia. 

A la península de Formentor les dues línies comparteixen parades al mirador de Colomer i a la platja de Formentor. La línia 333 acaba a la platja i la 334 continua el recorregut i fa dues parades més: Cala Figuera-Cala Murta i al far. Ambdues connecten amb altres línies de bus TIB a la parada al Port de Pollença i a la de Centre Històric d’Alcúdia, fent possibles viatges complets en bus des d’altres llocs de Mallorca sense la necessitat d’agafar el cotxe.

A les persones usuàries que arribin amb cotxe al Port de Pollença, se’ls recomana aparcar al llarg de la ronda de circumval·lació on hi ha tres parades d’autobús per pujar a la península: Port de Pollença, Bóquer i Can Singala.

Per la seva banda, el director general de Mobilitat i Transport Terrestre del Govern de les Illes Balears, Jaume Mateu, ha explicat que s’està ultimant per part del Consorci de Transports de Mallorca (CTM) la coordinació dels horaris per a l’entrada en servei dels busos llançadora a Formentor a partir del proper 15 de juny.

Jaume Mateu ha destacat que des del Govern es va acordar l’estiu de 2018 la creació d’aquesta línia de busos llançadora, entre el Port de Pollença i la península de Formentor, «com una alternativa per a ajudar a mitigar la pressió sobre espais naturals protegits, com és el cas de Formentor, a la serra de Tramuntana».

«D'aquesta manera reduïm la petjada ecològica dels visitants a la zona, i milloram l'experiència dels visitants gràcies a la comoditat q suposa poder anar en bus i no haver de preocupar-se per conduir en una carretera difícil ni pel tema de l’aparcament del vehicle», ha assegurat el director general.

Mateu ha ressaltat la coordinació entre el Consell, el Govern i la Direcció Provincial de Trànsit per fer possible aquesta alternativa de transport sostenible, que en els seus dos anys de funcionament (interromputs el 2020 per la pandèmia) ha tingut una resposta importantíssima per part dels usuaris.
 

Nivells de restricció
Els vehicles que compleixin amb els requisits per poder circular per la zona restringida hauran de demanar l’acreditació corresponent amb una antelació mínima de tres dies hàbils al correu electrònic formentor@dgt.es

Al primer nivell, podran ser autoritzats les persones residents al tram, i els visitants dels residents, així com vehicles que transportin persones amb mobilitat reduïda, taxis, VTC, autocars de transport discrecional i aquells que tenguin autorització per transitar pel segon nivell.  

Només en aquest primer nivell es podrà sol·licitar després de tres dies hàbils d’haver-hi accedit . En ambdós casos, s’ha d’especificar a l’assumpte «FORMENTOR PLATJA» i al text s’ha d’especificar DNI o NIE, nom i cognoms, la documentació que acredita el dret a accedir-hi, matrícula del vehicle i dia i hora que hi vol accedir; si són residents, el període.

Per sol·licitar l’accés fins al far, el procediment és el mateix que en el cas anterior - mitjançant el correu electrònic esmentat i, en aquest cas, especificant «FORMENTOR FAR»-  però la sol·licitud sempre ha de ser prèvia,  es pot fer a posteriori en ocasions excepcionals molt justificades. Només podran circular del km 8,7 al km 19,6 els residents, els serveis sanitaris, protecció civil i d’emergència, els cossos de seguretat i els vehicles que transportin persones amb mobilitat reduïda. 

La DGT instal·larà una barrera a l’altura de la platja de Formentor amb un lector de matrícula que estarà en funcionament durant el període de restricció. A més, es recorda als conductors dels vehicles que no estiguin autoritzats que circular per la carretera Ma-2210 d’accés al far sense l’autorització de la DGT suposa una sanció econòmica.

També, l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil controlarà la zona per constatar que els vehicles que hi circulen compleixen amb la normativa. 

La cap provincial de Trànsit de la DGT, Francisca Ramis, ha explicat que «els vehicles sense autorització s’exposen a ser sancionats amb una multa econòmica que pot arribar als 200 euros».​​​​​​També ha destacat la coordinació entre administracions i la importància que la ciutadania conegui aquest correu electrònic per obtenir les autoritzacions. Ramis ha afegit que es faran controls a la zona per vigilar el compliment d'aquestes mesures.  «El resultat d'aquestes mesures serà bo per tots i totes», ha dit.

Col·laboració interadministrativa
La península de Formentor és un paratge de protecció especial, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat. Per això, les diferents administracions implicades en gestionar-lo (el Consell de Mallorca, el Govern de les Illes Balears, la Direcció General de Trànsit, la Guàrdia Civil, l’Autoritat Portuària i l’Ajuntament de Pollença) han unit esforços per millorar la mobilitat d’aquest espai emblemàtic.

En aquest sentit, la regidora de turisme de l’Ajuntament de Pollença, Maria Buades, ha agraït a les diferents administracions que «treballin per mantenir i conservar un paratge tan especial com és el cap de Formentor».