Neix la Xarxa de Dinamització Lingüística amb la participació de 36 ajuntaments
(15/04/2016)
El Servei de Normalització Lingüística del Departament de Cultura del Consell de Mallorca ha posat en marxa un projecte per intercanviar i difondre accions destinades a dinamitzar l’ús de la llengua catalana amb els ajuntaments. Es tracta d’un instrument de comunicació i treball per compartir informació, centralitzar la difusió i potenciar programes conjunts per dinamitzar l’ús del català, en el qual ja s’han integrat 36 consistoris.
Aquesta setmana, el Centre Cultural la Misericòrdia ha estat escenari de la primera presa de contacte entre els responsables de Dinamització Lingüística del Consell i representants –assessors lingüístics, tècnics, bibliotecaris, regidors…- dels ajuntaments que s’han integrat dins la Xarxa de Dinamització Lingüística. Es tracta d’un projecte dissenyat des del Servei de Normalització Lingüística del Consell que persegueix tres objectius clau: intercanviar informació i propostes amb els tècnics municipals implicats en el procés de normalització lingüística; centralitzar la difusió de les iniciatives relacionades amb la dinamització lingüística que els ajuntaments duguin a terme; i potenciar la programació d’accions coordinades per dinamitzar l’ús de la llengua.
Durant la presentació, el director insular de Cultura, Rafel M. Creus, ha reconegut la necessitat de reprendre i impulsar el procés de normalització lingüística i de contribuir-hi des del Consell de Mallorca amb la col·laboració dels ajuntaments. “L’activitat principal de la Xarxa és la dinamització lingüística”, ha assenyalat Creus, “i que les activitats que es duguin a terme repercuteixin en benefici de la llengua catalana i de la ciutadania en general”. A l’acte han participat Aina V. Nadal, cap del Servei de Normalització Lingüística del Consell i M. Antònia Ramis, cap de la Secció de Dinamització.
Una de les actuacions previstes de la Xarxa és la d’aglutinar la informació que facilitin els ajuntaments sobre iniciatives de dinamització lingüística a través d’un nou apartat al web del Consell anomenat “El català als ajuntaments de Mallorca”. Des de Normalització Lingüística també es distribuirà material didàctic de suport i material de dinamització als consistoris, es col·laborarà amb l’impuls de campanyes i en la promoció de trobades a fi de coordinar polítiques lingüístiques i crear grups de treball, si és necessari, per dur-les a terme.
La Xarxa de Dinamització pretén ser un instrument útil per intensificar les relacions i les línies de col·laboració i de treball entre el Departament de Cultura del Consell i els ajuntaments, amb l’objectiu de contribuir al procés de normalització lingüística a Mallorca i afavorir una gestió sense solapaments ni buits.