Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell entra a formar part del Consorci de Transports de Mallorca

El Consell entra a formar part del Consorci de Transports de Mallorca

(09/02/2022)

Suposa un canvi per al Consell que ara podrà potenciar un model de mobilitat que impulsi el transport públic i redueixi l'ús del vehicle privat.

El Consell de Mallorca aprovarà demà dijous al ple, després de mesos de treball i de reunions amb el Govern de les Illes Balears, adherir-se al Consorci de Transports de Mallorca (CTM), una via per fomentar les polítiques de mobilitat i transport a l'illa. Entre d’altres qüestions, i encara que el conveni d'adhesió no en faci referència, perquè el traspàs de competències de transports terrestres queda fora de l'àmbit competencial del Consorci, ha de servir com a primera passa perquè el Consell de Mallorca s'impliqui més directament en la gestió de la mobilitat de l’illa.

Per això, és imprescindible la col•laboració interinstitucional en la gestió de la xarxa de transport públic amb la finalitat d'impulsar un canvi decidit i valent cap a un model de mobilitat que redueixi el pes dels viatges en transport privat, i substituir-los, a poc a poc, pel transport públic, a peu o amb bicicleta.

El conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, ressalta que «estam molt satisfets d'haver aconseguit aquesta primera passa perquè el Consell comenci a tenir veu i vot en les polítiques de mobilitat i transport públic de la nostra illa. No tenia sentit que el Consell de Mallorca no pogués participar mai en aquestes qüestions de manera directa, igual que tampoc tendria sentit quedar aquí i conformar-se amb aquesta primera passa. Per a nosaltres, no és sinó la primera d'un camí que ha d'acabar concloent amb el traspàs efectiu de competències en mobilitat i transport públic, tal com ens reconeix l'Estatut d’autonomia».

L’objectiu de l'adhesió és que la ciutadania pugui rebre una oferta integrada de transport, tant d’infraestructures com de serveis, davant la dispersió dels poders de decisió que corresponen a les distintes autoritats de transport dins Mallorca. Això, ha de redundar en una gestió del sistema més eficient i assegurar que l’exercici del dret a la mobilitat de la ciutadania es dugui a terme en les condicions d’accessibilitat, seguretat, mediambientals i de qualitat que pertoquen. I augmentar així les opcions d’accés als serveis i equipaments, als llocs de treball, de formació i d’oci.

El conseller Iván Sevillano ha afegit que «volem agrair al Govern la bona voluntat que ha tengut, per haver pogut aconseguir aquest acord. Ha estat el primer Govern que ha entès i respectat que el Consell, com a institució insular principal, té molt a dir en una competència que l’afecta i li correspon, i que encara no ha estat transferida, com és la de transport públic. Animam l'executiu autonòmic a continuar demostrant aquesta voluntat i respecte cap al Consell, i que puguem acordar ja un calendari per iniciar el futur traspàs efectiu de competències».

«El Consell vol ser solució per a molts dels problemes de mobilitat de la nostra illa, millorar el nostre transport públic i oferir més alternatives a la ciutadania», ha destacat Sevillano, i finalment ha afegit «imaginau-vos tot el que podria fer el Departament de Mobilitat i Infraestructures si tinguéssim a més la competència ferroviària i de transport públic: podríem dotar les nostres polítiques i actuacions de molta més coherència i interconnexió, i també fomentar altres prioritats més enllà de les carreteres».

No es pot obviar que la majoria dels desplaçaments terrestres es duen a terme per carreteres titularitat del Consell de Mallorca, que és la institució que promou la planificació i la gestió global de les polítiques de mobilitat que afecten la xarxa viària de l'illa. I amb l'entrada en el CTM, el Consell s'assegura estendre les seves polítiques en la matèria mitjançant la participació en la presa de decisions i, també, en la planificació ferroviària.

A més, el Consell de Mallorca és compromet a realitzar campanyes de difusió i promoció de l'ús del transport públic, i cobrir el cost derivat d'aquestes promocions a través de la Fundació Mallorca Turisme. Precisament, la Fundació Mallorca Turisme preveu poder realitzar campanyes informatives de transport públic de l'illa en els principals mercats i països emissors de turisme, adreçada als nostres visitants amb la finalitat de fomentar el transport públic, tal com s’ha acordat mitjançant el conveni d'adhesió.

El termini de vigència d'aquest conveni serà de 4 anys i és podrà prorrogar, mitjançant acord exprés dels parts.