Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

PIMEM dona el seu suport al projecte 'Tanca el cercle' que abaratirà la cistella de producte local

PIMEM dona el seu suport al projecte 'Tanca el cercle' que abaratirà la cistella de producte local

(25/04/2022)

Aurora Ribot: «'Tanca el cercle' és el camí cap a la sobirania alimentària»

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, s’ha reunit avui amb Jordi Mora, president de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), per exposar-li els eixos principals del projecte 'Tanca el cercle', un pla estratègic per abaratir la cistella dels productes locals de Mallorca, apostar per la sobirania alimentària i potenciar el consum de productes quilòmetre zero. A la reunió també hi ha assistit Juan Carrasco, director insular de Residus.

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca continua fent la roda de presentació del projecte 'Tanca el cercle' a tots els sectors que hi estan implicats. Aquest projecte preveu construir cinc plantes de tractament de matèria orgànica a Llucmajor, Marratxí, Santa Margalida, Calvià i Felanitx. Valorat en prop de 200 milions d’euros, 'Tanca el cercle' té relació directa amb diversos objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i es presentarà als fons europeus Next Generation.

Amb les plantes en ple funcionament, el camp de Mallorca guanyarà en competitivitat i resiliència. El compost que sortirà de les plantes noves serà apte per usar en agricultura ecològica. Així, el sector agrícola veurà reduït el cost del compost que ara ha d’importar a un preu ben alt. L’aliança amb el sector primari és clau per al projecte per impulsar la palanca del canvi. El cercle de la matèria orgànica és l'únic que podem tancar a Mallorca.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, recorda que «ara més que mai hem de treballar per abaratir la cistella de la compra dels productes locals i, en aquest sentit, 'Tanca el cercle' és el projecte més consolidat i transformador, una aposta clau per poder caminar cap a una vertadera economia social i sostenible. Necessitam aconseguir la sobirania alimentària del sector agrícola [...], la qual es pot assolir amb productes que volen ser sostenibles, locals o de proximitat, de petites empreses productores», ha afegit Ribot.

El director insular de Residus, Juan Carrasco, ha explicat que «amb l’objectiu de tancar el cercle de la matèria orgànica que generam a Mallorca, el compost nou que produirem contribuirà a donar una empenta importantíssima al sector primari. 'Tanca el cercle' és una passa endavant imprescindible cap a la sostenibilitat de la nostra societat i una mesura important per lluitar contra l’emergència climàtica. Hem de reduir les emissions i deixar de dependre d’importacions cada vegada més cares».

Per la seva banda, Jordi Mora, president de PIMEM, ha indicat que «per part de PIMEM ens pareix un projecte molt interessant que reforçarà d'una forma important tota l'economia circular, el producte local i en concret el producte agroalimentari. Pensem que és una aposta i per això nosaltres donem el nostre suport i esperem que els Fons Europeus puguin fer costat a iniciatives d'aquest tipus tan necessàries a aquesta illa».

A més, «des de PIMEM sempre hem apostat d'una manera particular pel producte local i l'economia circular, ens pareix que és un projecte que influirà de forma molt positiva en el sector primari i també en el sector industrial i creiem que aquestes cinc futures plantes de compostatge podran impulsar l'economia circular a tota Mallorca».

Planta de compostatge de Llucmajor

Dijous passat el Ple del Consell de Mallorca va declarar d’interès general l’obra pública de construcció de la planta de compostatge de Llucmajor. D’aquesta manera, la Direcció Insular de Residus pot executar la construcció d’infraestructures de gestió i tractament de residus de Mallorca i escurçar a dos anys el termini de posada en marxa de la planta de compostatge.

Llucmajor és un dels municipis on més residus orgànics es generen de tot Mallorca. És una de les zones on més recollida potencial d’aquesta matèria es preveu en els pròxims anys. Segons les dades del servei públic de tractament de residus, el municipi de Llucmajor va recollir l’any 2021 més de 1.400 tones de fracció orgànica.