Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Primer aniversari de La Pedra en Sec com patrimoni cultural de la UNESCO

Primer aniversari de La Pedra en Sec com patrimoni cultural de la UNESCO

(02/12/2019)

Aquesta tècnica mil•lenària omple Mallorca de marges, parets, cases, pous, fonts i altres construccions, i forma l’estructura del paisatge de la nostra illa

Una tècnica gairebé artística i creativa que consisteix a col•locar pedra damunt pedra sense necessitat de cap altre material. Un tipus de treball que també ha servit per a fer del nostre camp un entorn productiu i decisiu en l’economia de la nostra illa. Des de sempre, Mallorca i altres punts d’Espanya i del món han utilitzat la construcció amb l’enginy i habilitat per crear un paisatge harmònic entre la natura i les persones. Avui dia continua sent una «tradició cada vegada més ben valorada perquè manté viu el nostre paisatge», afirma la consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot. Aquesta declaració fa que es posin en marxa polítiques de protecció, manteniment i creació d’aquesta tècnica que conservi el nostre paisatge i mantingui l’arrelament a la nostra terra.

La declaració de patrimoni cultural immaterial per la UNESCO va ser el 28 de novembre de 2018 a illa Maurici. Gràcies al treball de Grècia i Xipre, que varen ser pioneres en la iniciativa de la presentació. Després s’hi varen afegir Eslovènia, Espanya, Croàcia, França, Itàlia, Suïssa i Espanya.

Mallorca no és única en la construcció de pedra en sec espanyola. Altres llocs que també formen part d’aquesta llista són Extremadura, Galícia, Astúries, Catalunya, València, Aragó i Andalusia.