Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Prop de 200 infants o adolescents migrants no acompanyats varen ser atesos per l’IMAS l’any passat

Prop de 200 infants o adolescents migrants no acompanyats varen ser atesos per l’IMAS l’any passat

(07/03/2023)

La institució insular publica la Guia d’Intervenció amb Infància Migrada amb una evolució anual que confirma que el 2022 ha estat el de més arribades i recull els protocols, nous serveis i recursos que ha articulat per donar resposta a les seves necessitats de protecció.

Un total de 193 nins, nines o adolescents migrants no acompanyats la majoria amb edats d’entre 14 i 17 anys varen ser donats d’alta l’any passat al Servei de Protecció d’Infància i Família de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), 81 d’origen ucraïnès  i 112 d'origen africà. El 96% eren al·lots front el 4% d’al·lotes, més de meitat varen arribar a Mallorca procedents d’Algèria i 3 de cada 10 de Guinea Conakry. Aquestes són algunes de les dades que es desprenen de la primera Guia d’Intervenció amb Infància Migrada que han presentat avui la presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso, i la directora insular d’Infància i Família, Mari Ángeles Fernández. 

A banda d’una memòria de dades, el text recull els serveis que s’han posat en marxa des de la institució insular (que és l’òrgan competent en matèria de protecció d’aquest col·lectiu) així com els protocols d’intervenció i d’actuació davant el desafiament que comporta l’atenció d’aquests infants i dins un context d’augment sense precedents d’arribades a Mallorca. En el cas dels infants arribats a l'illa procedents d'Àfrica sense cap adult de referència, la xifra s'ha triplicat des del 2019, passant de 36 en aquell any als 112 de l'any passat.

«Garantir la protecció i el benestar d’aquests infants, el seu desenvolupament personal i la seva inserció és una prioritat per a noltros. Es tracta de joves entre 14 i 17 anys que han hagut de prendre més prest del que els toca per edat, decisions d’adults, que han hagut d’aprendre a sobreviure tots sols en l’adversitat i han seguit endavant però que, malgrat tot, segueixen sent infants en situació d’especial vulnerabilitat, amb necessitat de suport i protecció i amb la il·lusió i el dret d’una oportunitat i un futur», ha destacat Sofia Alonso. 

Tot i que l’arribada de nins i nines sols a l’Estat espanyol comença els anys 90 no és fins al 2017 quan es comença a notar un increment de les arribades a Mallorca. Des d’aleshores no ha aturat de créixer. «L’atenció a aquest col·lectiu ha suposat un repte per al servei d’Infància i Família de l’IMAS, que ha hagut d’adaptar els procediments, crear o adaptar els recursos i dispositius per tal que responguin a les necessitats d’aquests infants, per a facilitar-los una bona acollida i inserció a la nostra comunitat», ha dit la presidenta de l’IMAS. 
A dia d’avui 125 nins, nines i adolescents migrants es troben en acolliment residencial. Des del passat 1 de gener i fins a data d’avui han arribat a Mallorca 12. 

Respecte dels criteris d’intervenció, la directora Insular d’Infància i Família ha explicat que «després de fer una primera avaluació sobre les seves necessitats bàsiques, d’atenció integral i educatives, s’estudia la situació particular de cada infant de cara a realitzar una proposta de solució adaptada a les seves circumstàncies personals. En funció d’aquesta es considera el trasllat a un dels 35 centres propis o concertats que tenim a l’illa o l’acolliment familiar, subjecte a la disponibilitat de les famílies acollidores». En aquest sentit, ha destacat Mari Ángeles Fernández, «l’any 2021 posarem en funcionament un programa d’acolliment específic per a aquest perfil de joves que cerca un entorn familiar de la mateixa procedència o coneixedor de la cultura d’aquests infants i adolescents, perquè la seva integració i creixement sigui més fàcil mentre es troben en acollida». El Consell de Mallorca és la primera institució en desenvolupar aquest programa d’acolliment especialitzat per a infància migrada que des de fa dos anys ha procurat un entorn familiar a 7 joves. 

Amb la finalitat d’oferir un espai de reflexió i treball sobre el model d’intervenció, experts locals i nacionals així com representants d’altres administracions participaran aquest dijous dia 9 de març a la Jornada Infants i Adolescents Migrants no acompanyats i el seu dret a la protecció, organitzada per la direcció insular d’Infància i Família dirigida a professionals de l’àmbit, entitats i associacions internacionals i persones interessades. Serà a partir de les 17 hores a la Cambra de Comerç.