Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Trobada anual de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Mallorca

Trobada anual de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Mallorca

(16/12/2016)

Representants de la Xarxa de Biblioteques de Mallorca s’han donat cita avui al Centre Cultural la Misericòrdia per analitzar i fer balanç d’actuacions. A la trobada ha assistit el vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles qui ha exposat als assistents la feina que s’està fent per aprovar durant l’any 2017 el Reglament del Sistema Insular de Biblioteques públiques de Mallorca així com les gestions dutes a terme per satisfer el deute del Consell amb el Catàleg Bibliogràfic de les Illes Balears (CABIB) i els canvis previstos dins el nou Pla Estratègic de Subvencions del Departament per a 2017.

Acompanyat del director insular de Cultura, Rafel M. Creus i dels màxims responsables de la Secció de Biblioteques del Consell, el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles ha fet una acurada exposició dels canvis en els quals s’està fent feina des del Consell per aconseguir un marc estable de feina amb les biblioteques municipals a les quals la institució presta serveis d’assessorament, coordinació, xarxa informàtica, activitats i subministrament de llibres.

 

Un dels principals reptes és el desplegament, dins l’any 2017, del Reglament del Sistema Insular de Biblioteques públiques de Mallorca que defineixi i organitzi funcions i serveis i que aglutini la Xarxa de Biblioteques Públiques així com aquelles biblioteques especialitzades de titularitat pública, les d’interès públic –col·legis professionals, reials acadèmies, associacions- i les col·leccions d’interès especial. Un Reglament que també contempla l’existència d’una biblioteca central insular que, segons Miralles, “enllaça amb la inversió que s’ha de fer a la Misericòrdia i que requereix un pla d’usos per decidir a què destinam cada un dels espais que seran objecte d’intervenció. Tenim clar que en aquest procès volem destinar un espai per a la transformació de la Biblioteca de Cultura Artesana en biblioteca central, una figura que contempla la llei”.

 

L’aprovació d’aquest Reglament obrirà, també, un període de renovació dels convenis d’adhesió de les diferents biblioteques municipals a la Xarxa de Biblioquetes de Mallorca, que fa vint anys que es varen signar, i incorpora la posada en marxa del servei de Bibliobús per cobrir aquells indrets on les biblioteques i els punts de lectura no arriben.

 

Al mateix temps que es tramita l’aprovació d’aquest Reglament, Miralles ha assenyalat que el Departament de Cultura també fa feina en la tramitació d’un nou Contracte de subministrament de llibres, audiovisuals i publicacions periòdiques –en període d’esmena d’algunes deficiències-, alhora que s’ha impulsat la creació d’un grup de feina entre les diferents institucions –govern balear, consells insulars i la UIB- per donar estabilitat i continuïtat al Catàleg Bibliogràfic de les Illes Balears (CABIB) –que gestiona la UIB i que actualment disposa de prop de 230.000 usuaris registrats- a través d’un conveni multilateral. De moment, el Consell ja ha pagat les tres anualitats que devia a la UIB pel servei de sistema informàtic i que sumaven uns 90.000 euros.

 

El vicepresident Miralles ha fet èmfasi en l’elaboració d’un Pla de Foment de Lectura, en el qual ja hi ha una comissió fent-hi feina amb l’encàrrec de recopilar informació sobre totes les activitats que ja s’estan duent a terme dins el Consell per fomentar la lectura des de diferents departaments. Una tasca prèvia a l’elaboració d’un pla de propostes d’actuació.

 

També hi ha hagut espai per abordar les millores a introduir en la tramitació de la convocatòria de subvencions per a la dotació d’equipaments de biblioteques, arxius i museus. Miralles ha reconegut la necessitat d’agilitzar la convocatòria d’aquesta línia d’ajuts i de posar-la en marxa dins el primer trimestre de 2017 amb els canvis que s’estan introduint en el nou Pla Estratègic de Subvencions del Departament de Cultura: una major dotació econòmica i també una ampliació a altres equipaments culturals municipals.

 

Per la seva part, els bibliotecaris presents a la trobada han demanat al vicepresident major fluïdesa en la comunicació amb el Departament de Cultura per conèixer en quina fase es troben els diferents projectes en marxa, així com millores en la tramitació d’ajudes i en la prestació de serveis a la Xarxa de Biblioteques de Mallorca.