Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Una delegació del Consell de Mallorca i del Fons Mallorquí viatjen a Nicaragua a supervisar projectes de cooperació

Una delegació del Consell de Mallorca i del Fons Mallorquí viatjen a Nicaragua a supervisar projectes de cooperació

(06/07/2017)

Per tal fer un seguiment de la cooperació municipalista entre Mallorca i les poblacions dels departaments de Madriz i Nueva Segovia de Nicaragua, una comitiva del Consell de Mallorca, el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació i de l'Ajuntament d'Artà s'han desplaçat uns dies in situ. S'està fent un ruta per les comunitats beneficiaries per a fer un seguiment de projectes, alguns dels quals amb una antiguitat de més de 15 anys, i que pel 2017 comptaven amb 275.000€ de pressupost.

El pas de l'huracà Mitch de 1998 encara és palès en algunes zones dels districtes de Madriz i Nueva Segovia. Dues zones que han pogut comptar des de llavors amb la col·laboració del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació i l'agermanament amb municipis de Mallorca com Artà, Inca, Llucmajor, Alcúdia, Algaida.

Aquesta cooperació, que segueix la filosofia del Fons i que implica la cooperació mútua entre les autoritats i entitats locals i mallorquines, ha donat com a fruit projectes tan necessaris com la creació d'ajudes a famílies rurals per poder construir o rehabilitar un habitatge digne que els permeti, no sols una certa comoditat, sinó també una millora en qüestions sanitàries com és la reducció de risc del Chagas. També s'han pogut dur a terme millores a l'accés d'aigua potable d'habitants de comunicats rurals, a través de la creació d'un pou o d'una bomba que faci arribar l'aigua a les seves llars.

Les escoles també en són protagonistes amb agermanaments amb centres educatius mallorquins amb els quals intercanvien la cultura, les tradicions i debats de futur. També reben material escolar, sanitari i l'opció de poder oferir als seus estudiants un berenar al dia. S'ha de tenir en compte que hi ha molts nins i nines d'aquestes zones, com la de la comunitat de Telpaneca, que s'han de desplaçar fins a dues hores per poder anar a l'escola.

"Estem comprovant com aquestes ajudes econòmiques estan ajudant a canviar no sols la seva realitat sinó també a les persones. I això és possible perquè tant les comunitats com les autoritats locals es prenen molt seriosament aquest procés i se'l fan seu, sota el principi de la corresponsabilitat" explicava Antònia Rosselló, gerent del Fons Mallorquí durant la visita a la comunitat de Totogalpa. I és que el teixit social de les zones on s'ha treballat conjuntament des de fa anys també ha canviat gràcies a les beques per estudiants, donant l'oportunitat de crear professionals que reverteixin en la riquesa de la seva comunitat, com professors, enginyers, metges i professions gremials.

Els microcrèdits també donen un important impuls a petits emprenedors i emprenedores que ofereixen l'oportunitat de millorar la seva empresa o crear-ne una de nova, com les dones de la Comunitat de los Lírios, que han pogut crear una petita fàbrica de formatge i iogurt i que els han tingut l'oportunitat de poder construir-se un millor futur.

"És molt important que les autoritats mallorquines segueixin aportant al Fons una part dels seus pressuposts per la cooperació, aquests dies podem palpar no sols l'agraïment d'aquestes persones, sinó l'orgull de tirar endavant a la seva gent per aconseguir un futur més digne i prosper".

Els municipis que es visitaran són Totogalpa, Telpaneca, Las Sabanas, Ciudad Antigua dels departaments de Madriz i Nueva Segovia.

La comitiva està formada per Jesús Jurado conseller de Presidència del Consell de Mallorca i vicepresident del Fons Mallorquí; Joan Font, conseller de Cooperaciò Local; Antònia Rosselló, Gerent del Fons Mallorquí de Solidaritati i Cooperació; Pedro José Osuna, tècnic de Desenvolupament Local de l'Ajuntamient d'Artà; Maria Margarita Zuzama, mestra i membre de la comissió d'agermanament d'Artà-Totogalpa; Isabel Ortega, treballadora social Trabajadora Social, membre de la comissió d'agermanament d'Artà-Totogalpa; Francisca Collado, tècnica de cooperació del Govern de les Illes Baleares.