Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Una guia per a reclamar situacions discriminatòries que pateixen diàriament les persones sordes

Una guia per a reclamar situacions discriminatòries que pateixen diàriament les persones sordes

(19/06/2017)

L’advocada Marta Muñoz ha donat la conferència «Els drets de les persones sordes», on ha presentat la Guia d’autodefensa legal per a persones sordes. Una material disponible en línia i que permet a les persones sordes conèixer els seus drets i saber com reclamar-los en cas de discriminació, a causa de les barreres de la comunicació.

«Si vols reclamar alguna cosa, és necessari que participis directament en el canvi i posis en marxa tots els mitjans per a defensar els teus drets. Parlar per tu mateix, reclamar els teus drets i defensar-te en situacions en què t’has sentit discriminat, servirà perquè puguis aconseguir els teus objectius i també crearà precedent per a altres persones sordes que poden estar en la mateixa situació que tu.»
Així comença la
Guia d’autodefensa legal per a persones sordes
, que Marta Muñoz ha presentat avui a les «Xerrades del Consell» i que ha tingut lloc a la sala de plens de Palau Reial.

Margalida Puigserver, consellera de Benestar Social i presidenta de l’IMAS, d’on depèn el servei per a persones sordes, ha inaugurat la conferència apuntant que "des del Consell volem treballar sempre de la mà de les entitats i associacions per tal de garantir els drets fonamentals de les persones sordes, lluitar contra l'exclusió social i eliminar les barreres de comunicació que es produeixen a diari".

Aquesta conferència forma part dels actes del Consell de Mallorca al voltant del Dia Nacional de les Llengües de Signes, de la llengua catalana i de l’espanyola.

Marta Muñoz és advocada i treballa per a la Confederació Estatal de Persones Sordes, és sorda i cada dia gestiona i lluita perquè el seu col·lectiu aconsegueixi que s’acompleixin els drets que les lleis els proporcionen i que moltes vegades no s’apliquen.

Moltes de les lleis que s’han duit a terme per a eliminar barreres de comunicació amb les persones sordes sovint són ignorades o desconegudes per empreses, institucions i serveis; un fet que deixa moltes persones sordes indefenses, ja que desconeixen com poder fer valer els seus drets en situacions de discriminació.


«Amb aquesta guia d’autodefensa legal volem posar a disposició de tota la comunitat sorda eines amb les quals poden conèixer, reclamar i defensar els seus drets.»
No sols hi ha informació, sinó que també s’ofereixen plantilles de documents i així facilitar que les persones usuàries puguin exigir els seus drets. «És molt important que les persones sordes reclamin i siguin coneixedores dels seus drets, ja que d’aquesta manera aconseguirem crear precedents i anar posant fi a les discriminacions.»

El conseller de Participació Ciutadana, Jesús Jurado, ha estat l’encarregat de tancar l’acte i ha recordat el compromís del Consell de Mallorca de col·laborar per tombar les barreres que existeixen entre la societat oient i la sorda.

Adjuntem enllaç de la Guia d'autodefensa legal per a persones sordes: http://www.cnse.es/guia_autodefensa/pricipal/index.html