Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vint-i-set centres museístics participen en el Dia Internacional dels Museus 2016

Vint-i-set centres museístics participen en el Dia Internacional dels Museus 2016

(13/05/2016)

Amb el lema “Museu i Paisatges Culturals”, el catàleg d’activitats que coordina el Departament de Cultura del Consell de Mallorca inclou jornades de portes obertes, tallers per a infants i per a públic adult, visites guiades, tallers fotogràfics, entre d’altres activitats que s’allarguen més enllà del 18 de maig, Dia Internacional dels Museus. Podeu consultar totes aquestes activitats a www.conselldemallorca.net/museus.

“Fa vuit anys que la Secció de Museus del Consell coordina les activitats al voltant del Dia Internacional dels Museus a Mallorca i cada vegada hi participen més espais, que fan veritables esforços per obrir-se a la gent i mostrar els museus com un espai viu i dinàmic”, explica el director insular de Cultura, Rafel M. Creus.

 

Enguany la llista d’espais que participen d’aquesta celebració arriba a vint-i-set amb una oferta que va més enllà d’una jornada de portes obertes. “Noltros apostam per un taller infantil per aprendre a elaborar un vitrall, seguint la tècnica que utilitzava Gaudí, la tricomia”, explica Cati Mas del Museu Diocesà. El Castell de Bellver acollirà una visita teatralitzada i obrirà un cicle de conferències dedicat a l’any Ramon Llull. Al Caixaforum Palma “regalarem pòsters a partir del fons de cartellisme que tenim, sortejarem lots de llibres…”, afegeix Joana Artigues, “agraesc que la cultura arribi a més gent i que els museus puguin esdevenir un element més d’oci cultural”. L’Arxiu i Museu de l’Educació de les Illes Balears, amb seu a Inca, oferirà, de manera excepcional, visites el capvespre per mostrar l’aula Maria Ballester, ambientada en l’escola dels anys 50. És només un petit tast del conjunt de les propostes que s’han presentat aquest matí al Museu Krekovic.

 

Projecte Museus i paisatges culturals

 

El lema triat enguany pel Consell Internacional dels Museus (ICOM), “Museus i Paisatges Culturals”, ha servit a més per inspirar un projecte impulsat per la Secció de Museus del Consell conjuntamente amb el Museu del Calçat i de la Pell d’Inca, el Castell de Bellver-Museu d’Història de la Ciutat i el Museu de Pollença. Es tracta d’una proposta dirigida pel fotògraf Jaume Gual, que pretén reflexionar sobre l’evolució de l’entorn vinculat a aquests tres museus a partir de la fotografia: al Museu del Calçat i de la Pell s’han recopilat imatges antigues d’indústries d’Inca i Jaume Gual n’ha fet la fotografia actual. Una mostra que s’inaugura dimecres, 18 de maig, a les 19 hores. Al Museu de Pollença i al Castell de Bellver aquest projecte es concretarà a través de tallers fotogràfics dirigits per Jaume Gual, gratuïts i oberts a tothom.

 

També en la línia de paisatges culturals es troba la proposta que fa el Museu Krekovic a través de l’exposició Fàbriques i horts. “Una manera de connectar el museu amb l’entorn de la Soledat, una barriada que ha canviat moltíssim en poc temps”, afirma la directora del Krekovic, Maria del Mar Gaita, “la mostra permet descobrir el patrimoni i l’arquitectura industrial de Palma que ha arribat fins als nostres dies a través de noms tan coneguts com Can Salom (Calzados Gorila) o la fàbrica de teixits Can Ribas”. Aquest projecte, posat en marxa amb la col·laboració de la Unitat de Patrimoni Historicoindustrial del Consell, vol ser un projecte obert a la recopilación de testimonis i fotografies, records i vivències quotidianes, que constituyesen un patrimoni valuosíssim a preservar. Dissabte 21 i diumenge 22, d’11 a 14 hores, hi haurà jornada de portes obertes.

 

A la presentació avui de les activitats en motiu del Dia Internacional dels Museus han assistit el director insular de Cultura, Rafel M. Creus; Gabriel Pons, responsable de la Secció de Museus del Consell; Maria del Mar Gaita, directora del Museu Krekovic; Antoni Aulí, membre de l’equip de l’Arxiu Museu de l’Educació de les Illes Balears; Magdalena Rosselló, conservadora del Castell de Bellver; Andreu Aguiló, codirector del Museu de Pollença; Catalina Mas, conservadora de la Catedral i del Museu Diocesà; Antonia López, responsable de comunicació de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca; Joana Artigues, en representación de CaixaForum Palma; Antònia Sabater, regidora de l’Ajuntament d’Inca; Amanda Corral, directora de la Fundació Cultural Coll Bardolet i Aina Aguiló, directora del Museu del Calçat i de la Pell.