Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

«Escriptores amb cambra pròpia», nou cicle de Converses entre llibres de la Fundació Mallorca Literària

«Escriptores amb cambra pròpia», nou cicle de Converses entre llibres de la Fundació Mallorca Literària

(06/03/2018)

Aquest dimarts s’ha iniciat el segon cicle de Converses entre llibres, organitzat pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell a través de la Fundació Mallorca Literària. Una cita amb la literatura que enguany es dedica íntegrament a dones escriptores i que inclou onze sessions fins al mes de desembre. El cicle incorpora, com a novetat especial, un taller infantil per acostar als més petits un bon nombre de referents femenins en la creació literària.

«Si entenem que ser feminista és voler valorar i posar allà on toca la feina que fan les dones dins la societat, dins la cultura, dins l’àmbit literari… estam presentant un cicle feminista», ha explicat el director insular de Cultura, Rafel M. Creus, durant la presentació que s’ha fet aquest dimarts a la llibreria Rata Corner: «perquè aquestes converses que avui encetam el que pretenen és posar el focus en la producció literària pensada, escrita i concebuda per dones que, malauradament, no ha gaudit mai de l’espai que li pertoca i moltes vegades ha estat envoltada de tòpics que s’han d’anar tombant amb iniciatives com aquesta».

 

El cicle de converses dedica les sessions de 2018 a les «Escriptores amb cambra pròpia», títol que remet a l’assaig de Virginia Woolf per amarar-se d’aquell esperit reivindicatiu. Una proposta literària a través de la veu d’escriptores que han estat capaces de crear tot i les convencions, els condicionants i les limitacions que els ha suposat la seva condició de dona. Parlam de Sue Grafton i Jane Austen, Zadie Smith i Mercè Rodoreda o Margaret Atwood i Sylvia Plath… escriptores l’obra de les quals ha estat encabida convencionalment sota el paraigua d’etiquetes com «literatura de dones» o «literatura femenina».

 

«Volem mirar la literatura creada per dones per comprovar que no existeix una única literatura de dones, sinó que hi ha moltes literatures de dones i algunes d’aquestes formaran part d’aquest cicle de converses», assegura la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells. Hi ha espai per a autores contemporànies, però també per a d’altres que ja són un clàssic; es llegirà novel·la policíaca amb Maria Antònia Oliver per abordar l’obra de Sue Grafton, també la poesia d’Emily Dickinson i hi haurà oportunitat d’escoltar i de llegir la veu d’autores com Maria Mercè Marçal, Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Abelló, sumant a les commemoracions dels seus aniversaris el 2018. També hi ha una sessió amb dues dones periodistes culturals en actiu, Pilar Garcés i Sandra Martínez, que oferiran una mirada des d’un àmbit diferent a l’estrictament literari per acostar-nos dues dones molt actuals: Zadie Smith i Katharine Graham.

 

Una cita amb el plaer compartit de llegir i comentar alguns títols que formen part de la millor literatura universal, clàssica i contemporània, a través de sessions de tertúlia i diàleg entre participants amb un únic requeriment previ: dur la lectura feta de casa. Per a cada sessió les persones assistents rebran un dossier de lectura que els permetrà complementar els seus coneixements sobre el títol comentat. La participació és gratuïta, si bé està subjecta a la inscripció prèvia. La coordinació del cicle és a càrrec de Carlota Oliva i Jesús Revelles.

 

I quan arriba l’estiu, les activitats canvien de format i es converteixen en recitals literaris, alguns dels quals entraran a formar part de la programació d’estiu de la Fundació Mallorca Literària a través del cicle La lluna en vers. I, com a novetat especial, s’inclou en el cicle el taller infantil Les contadores, una proposta didàctica per a públic infantil que vol facilitar un primer contacte amb un ventall de deu creadores, que engloba autores en diverses llengües, de diferents indrets i èpoques de la història —Jane Austen, Agatha Christie, Virginia Woolf, Gloria Fuertes, Astrid Lingren, Maria Antònia Salvà, Mercè Rodoreda, George Sand, Maria Aurèlia Capmany i Carme Riera. Al taller hi haurà dramatúrgia i interpretació a càrrec de l’actriu Francesca Vadell i s’oferirà en diverses sessions públiques obertes al públic familiar, així com una activitat als centres escolars de Mallorca.

 

El segon cicle Converses entre llibres dedicat a «Escriptores amb cambra pròpia» s’ha presentat aquest dimarts a la llibreria Rata Corner de Palma amb motiu de la sessió inaugural que han protagonitzat l’escriptora i crítica literària Marina Porras i un dels coordinadors del cicle, Jesús Revelles, sobre «Jane Austen, l’escalfabraguetes».

 

Per a més informació: www.mallorcaliteraria.cat/converses