Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca rep el suport d’AFEDECO, que s’adhereix al manifest «Tanca el cercle»

El Consell de Mallorca rep el suport d’AFEDECO, que s’adhereix al manifest «Tanca el cercle»

(07/07/2022)

El projecte «Tanca el cercle» suposa la construcció de cinc plantes de compostatge

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i el director insular de Residus, Juan Carrasco, s’han reunit avui amb el president de la Federació Patronal d’Empresaris de Comerç de les Balears (AFEDECO), Antoni Gayà, i el vicepresident, Pedró Miró, per presentar-los el projecte «Tanca el cercle», al qual s’han adherit signant el manifest.

Per afrontar la contradicció que suposa disposar de grans quantitats de matèria orgànica que no s’usa per generar un compost que necessitam, el Consell de Mallorca presenta «Tanca el cercle». Aquest projecte suposarà la construcció de cinc plantes de compostatge (Llucmajor, Santa Margalida, Marratxí, Calvià i Felanitx) per tractar tota la matèria produïda a l’illa. I s’hi podrà generar compost ecològic que es comercialitzarà a preu públic.

Amb les plantes en ple funcionament, el camp de Mallorca guanyarà competitivitat i resiliència. El compost que sortirà de les plantes noves serà apte per usar en agricultura ecològica. Així, el sector agrícola veurà reduït el cost del compost que ara ha d’importar a un preu ben alt. L’aliança amb el sector primari és clau per al projecte per impulsar la palanca del canvi. El cercle de la matèria orgànica és l’únic que podem tancar a Mallorca.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha explicat que «Mallorca té un teixit empresarial sensibilitzat i disposat a sumar en la transformació cap a un model més sostenible econòmicament, socialment i mediambientalment. AFEDECO n’és una mostra, per això estam satisfets que el comerç de proximitat que representen també se sumi al projecte “Tanca el Cercle” i que, de cada vegada, siguem més aliats en aquest camí que ja no té marxa enrere».

Sobre la reunió d’avui i el projecte de construcció de plantes de tractament de matèria orgànica, la consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, recorda que «ara més que mai hem de treballar per abaratir la cistella de la compra dels productes locals i, en aquest sentit, “Tanca el cercle” és el projecte més consolidat i transformador, una aposta clau per poder caminar cap a una vertadera economia social i sostenible».

Per part seva, Antoni Gayà, president d’AFEDECO, ha valorat positivament la reunió i el projecte «Tanca el cercle», que considera «un projecte fantàstic i molt interessant, sobretot perquè es valora el sector primari, que fa anys que el tenim una miqueta abandonat i ara a poc a poc li estam tornant a donar valor. Per descomptat, ens sumam al manifest “Tanca el cercle” i, evidentment, com no pot ser d’una altra manera, hi donam suport».

«Hi ha moments en què hauríem de ser més conscients que el que es produeix a Mallorca té una qualitat excepcional i que, si podem augmentar la quantitat de producció de Mallorca com la teníem fa deu o quinze anys, podrem augmentar la quantitat de producte de qualitat», ha afegit Gayà.

Amb la signatura d’avui d’AFEDECO, el manifest «Tanca el cercle» ja ha rebut desset mostres de suport de diverses entitats i associacions: Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca (PIMECO), Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Unió de Pagesos de Mallorca, Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA), Amics de la Terra, Associació de Productors i Productores d’Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEMA), Petits Agricultors i Ramaders (UPA-AIA), Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, Agromart Balear, Terranostra, Mercat Social, Federació de Mercats Permanents de Mallorca, Som Pagesos (Agroilla, AgroMallorca, Terracor i Es Merca), Fundació Deixalles i Rezero.

Manifest «Tanca el cercle»

Els eixos claus del manifest «Tanca el cercle» són:

  1. Fer més fort el sector primari mallorquí, augmentar-ne la resiliència i disminuir la dependència que té de les importacions, gràcies a l’oferta de compost a preu públic.
  2. Reduir les emissions associades a la importació de compost. Aproximadament 8.395,92 tones de CO₂ emeses a l’any.
  3. Abaratir els costos per als ajuntaments gràcies a la distribució territorial de les plantes, ja que avui tota la matèria orgànica s’ha de dur fins a Son Reus, i reduir també les emissions associades a aquests trajectes.
  4. Tancar el cercle de la matèria orgànica a Mallorca, deixar d’incinerar matèria orgànica i augmentar la nostra sobirania alimentària.

La primera planta de compostatge

El Ple del Consell de Mallorca del mes de maig va declarar d’interès general l’obra pública de construcció de la planta de compostatge de Llucmajor. D’aquesta manera, la Direcció Insular de Residus pot executar la construcció d’infraestructures de gestió i tractament de residus de Mallorca i escurçar a dos anys el termini de posada en marxa de la planta de compostatge.

Llucmajor és un dels municipis on més residus orgànics es generen de tot Mallorca. Per tant, és una de les zones on més recollida potencial d’aquesta matèria es preveu en els pròxims anys. Segons les dades del servei públic de tractament de residus, el municipi de Llucmajor va recollir l’any 2021 més de 1.400 tones de fracció orgànica.

Entre els avantatges que suposa el projecte de la nova planta de compostatge de Llucmajor, la consellera ha destacat que «millorarà de forma significativa la sostenibilitat de Llucmajor i dels municipis del voltant i suposarà un gran estalvi econòmic en els serveis de recollides municipals, a més d’ajudar mediambientalment a reduir emissions en el transport dels bioresidus».