Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Acte institucional de recordança a les víctimes que foren represaliades després del cop militar feixista

Acte institucional de recordança a les víctimes que foren represaliades després del cop militar feixista

(08/04/2017)

L'acte organitzat per l'ajuntament de Porreres i la comissió de Memòria Històrica de Porreres, forma part d'un seguit d'actes per commemorar l'aniversari de la II República i ha tingut lloc al Racó de la Memòria del cementiri de Porreres. El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado acompanyat pel conseller de Desenvolupament Local, Joan Font, han assistit a l'acte on hi ha hagut presència de totes les institucions.

Jaume Sansó, ha estat l'encarregat d'obrir l'acte institucional de recordança a les víctimes que foren represaliades després del cop militar feixista amb una petita xerrada sobre la història d'algunes de les víctimes de Vilafranca i recalcant la importància de que se segueixin investigant les fosses comunes per tal de recuperar la memòria d'aquell moment que segons ell "fou la represalia del moviment feixista".

Posteriorment s'han llegit en veu alta els noms de les víctimes mentre s'ha dut a terme una ofrena floral per part dels assistents, associacions i institucions.

Entre els assistents hi han estat presents la consellera de Serveis Socials i Cooperació del Govern de les Illes Balears, Fina Santiago; el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado; el conseller de Desenvolupament Local, Joan Font, la batlessa de Porreres, Xisca Mora i membres de la corporació de l'Ajuntament i membres de l'associació de Memòria històrica.

Després d'una breu interpretació musical, s'ha obert un torn de paraula on els assistents han pogut expressar els seus sentiments, pensaments i reflexions. Entre elles la presidenta de Memòria històrica, Maria Antònia Oliver, que ha promés seguir investigan i lluitat perquè els cossos dels familiars puguin recuperar 

Jurado, en nom del Consell de Mallorca ha volgut recordar "Totes les víctimes del món, totes les persones, tenen tres drets fonamentals: Veritat, Justícia i Reparació. L'ONU també va establir un altre dret, especialment adreçat als llocs en els quals hi ha hagut un conflicte, i és el dret a la No Repetició. I aquest és un dels motius més importants per obrir una fossa com aquesta, i retornar els seus noms a les persones que hi romanen. Ara fa poc més 80 anys que uns assassins varen omplir aquesta fossa, i moltes altres, amb mestres, sindicalistes, regidors i batles, amb gent innocent. Desapareguts. És de justícia que avui es conegui la veritat del que va passar, per arribar a la reparació tant de temps esperada. I perquè no es repeteixi. Mai més."

La batlessa de Porreres, Xisca Mora han tancat amb un parlament. "Els hi devem a totes les víctimes i familiars, per la dignitat de qualsevol persona que cregui en la democràcia. Oblidar no dóna pau, dóna peu a l'horror que es torni a repetir un fet com aquest."

Abans de marxar cada assistent ha agafat un clavell i l'ha dipositat dins la fossa comuna en honor a les víctimes homenatjades.