Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca aprova una nova línia de subvencions de 800.000 € per a actuacions de recuperació del paisatge agrícola i elements patrimonials de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial

El Consell de Mallorca aprova una nova línia de subvencions de 800.000 € per a actuacions de recuperació del paisatge agrícola i elements patrimonials de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial

(09/03/2015)

La convocatòria d’ajudes, a la que es poden presentar tant particulars com ajuntaments, està destinada a projectes de millora i manteniment d’espais agraris en desús i elements etnològics relacionats principalment amb la conducció d’aigua i sistemes de regadiu

La Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial ha aprovat avui, per segon any consecutiu, la convocatòria de subvencions per facilitar el manteniment i la recuperació de l’activitat econòmica que sustenta la declaració de la UNESCO per a la Serra de Tramuntana com a Paisatge Cultural. Enguany, com a novetat, s’han incorporat a la convocatòria els 19 ajuntaments que tenen territori dins la Serra. La convocatòria de subvencions de 2014 estava destinada exclusivament a particulars.

 

La presidenta del Consell, Maria Salom, que ha presidit la reunió, ha assegurat que aquesta acció suposa complir una part important del Pla de Gestió presentat a la UNESCO, i ha recordat que la declaració de Patrimoni Mundial és un reconeixement a com l’home ha adaptat el territori de la Serra, durant segles, per fer-hi una activitat lligada al sector primari. “Tot el que deriva d’aquesta declaració, en termes d’imatge i prestigi per a Mallorca, és mèrit dels pobladors de la Serra que amb gran esforç han mantingut una activitat, en molts de casos poc rendible”, ha assegurat Salom, qui ha afegit que per aquest motiu el Consell de Mallorca ha volgut prioritzar la despesa pressupostària del Consorci en ajudar a mantenir i millorar aquesta activitat, bàsicament agrària.

 

Així, el Consorci, que compta amb un pressupost per a l’exercici 2015 d’1,5 milions d’euros, en destina 800.000 a aquesta línia d’ajudes per a recuperar els elements etnològics relacionats principalment amb la conducció d’aigua i sistemes de regadiu (500.000 euros) i els  espais agraris en desús (300.000 euros). L’objectiu, ha explicat la presidenta del Consell, és augmentar les zones cultivades per mantenir l’espai actiu, a l'hora que la recuperació d'aquestes zones suposa un element clau en la prevenció dels incendis. 

  

En els cas dels particulars, se subvencionaran projectes de recuperació de paisatge agrícola i elements etnològics fins a un màxim de 20.000 €. Els projectes inferiors a 10.000 euros se subvencionaran al 100 %; els projectes entre 10.000 i 20.000 euros rebran una ajuda del 90 %, mentre que se subvencionarà el 80 % dels que superin els 20.000.

 

Respecte als ajuntaments, els projectes se subvencionaran al 100 %, també amb un límit màxim de 20.000 €, i en aquest cas a més d’actuacions de recuperació de paisatge agrícola d’elements etnològics, també poden optar a subvenció els projectes de recuperació forestal.