Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell i el Govern destinen més de 2 milions d’euros de fons europeus Next Generation a fomentar pràctiques sostenibles en els rodatges a Mallorca

El Consell i el Govern destinen més de 2 milions d’euros de fons europeus Next Generation a fomentar pràctiques sostenibles en els rodatges a Mallorca

(15/07/2022)

La presidenta Cladera assegura que «el sector audiovisual de Mallorca és estratègic i també palanca per a la transició verda».

El Consell de Mallorca ha presentat avui dematí el projecte Green Film Shooting Plan, un pla que destina 2.150.000 € a acompanyar el sector audiovisual cap a pràctiques sostenibles als rodatges a Mallorca. En aquest sentit, es donarà suport i finançament a les empreses del sector en l’adquisició i la incorporació de totes les tecnologies que permetin produir d’una manera més sostenible i circular.

El projecte Green Film Shooting Plan, que rep finançament de la Unió Europea a través dels fons Next Generation, incideix a facilitar a les empreses i professionals la transició cap a models de feina i de prestació de serveis més d’acord amb la sostenibilitat, la circularitat i més respectuosos amb el medi ambient. El període d’aplicació és de 2022 a 2024.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha assegurat que «el sector audiovisual de Mallorca és estratègic i també palanca per a la transició verda, per això un dels nostres projectes més importants que duim a terme amb els fons europeus aposta per ser referents també en sostenibilitat en els rodatges i producció audiovisual. Amb el Green Film Shooting ens aliniam amb Europa i mostram que Mallorca no només és una illa de cine, sinó que lidera projectes de sostenibilitat i circularitat».

A més de la presidenta del Consell, han assistit a la presentació del pla, que ha tingut lloc a la Sala Rívoli de Palma, el conseller de Transició, Turisme i Esports, Andreu Serra, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern de les Illes Balears, Iago Negueruela, i el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears, Miquel Company. Abans de la presentació, la presidenta Cladera i els consellers s’han reunit amb representants del sector audiovisual per explicar-los el projecte.

Per la seva banda, el conseller Andreu Serra ha afirmat que «volem que tots els rodatges que es facin a Mallorca siguin a partir d’ara més respectuosos amb el medi ambient. Que siguin sostenibles i participin a l’economia circular, com estam impulsant a la resta de sectors productius».

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern de les Illes Balears, Iago Negueruela, ha lloat el projecte durant la seva intervenció i ha destacat la importància dels fons europeus per impulsar sectors com la cultura, que ha definit com a «essencial». En aquesta línia, Negueruela ha reiterat «l'aposta ferma del Govern per la sostenibilitat i la circularitat, per a la qual cosa els fons europeus representen una gran oportunitat».

Per la seva part, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears, Miquel Company, ha afirmat que «des del Govern de les Illes Balears, treballam junts en l’enfortiment del sector audiovisual des de la perspectiva, paràmetres i ideari que estableixen els fons europeus i amb el marc del futur Hub Audiovisual que estem dissenyant. Això vol dir que hem d’avançar sense perdre de vista la sostenibilitat, la reducció d'emissions, la lluita contra el canvi climàtic, la formació i l'economia circular. Amb això, i el suport institucional, només ens queda afegir el talent. I el tenim».

El Green Film Shooting Plan presentarà línies d’ajudes per a les empreses per l’ús de l’energia elèctrica d’origen renovable, la mobilitat a través de vehicles elèctrics o híbrids, l’eliminació del plàstic en l’abastiment d’aigua, el tractament dels residus orgànics del càtering o el consum d’aliments locals i de quilòmetre zero.

El projecte també prestarà atenció especial a la formació, perquè tots els professionals i empreses audiovisuals de Mallorca puguin conèixer les tècniques i procediments d’aquesta manera nova de treballar. L’objectiu és que qualsevol productor que decideixi rodar a Mallorca ho pugui fer amb totes les garanties de complir les exigències de Green Shooting que s’estan implantant a Europa i a la resta del món.

Un tercer aspecte que s’inclou en aquest pla és la mitigació de la petjada de carboni que produeixen els desplaçaments dels professionals i equips que es traslladen a Mallorca per als rodatges. D’una banda, es potenciarà la contractació d’artistes, professionals i tècnics locals. Però per als desplaçaments que no es poden evitar i per compensar les emissions de diòxid de carboni, s’impulsarà el projecte Film Food Forest, que fomentarà el consum de fruita i vegetals de quilòmetre zero als rodatges i la reducció de la petjada de carboni de les produccions audiovisuals.

Aposta pel sector audiovisual

El Consell de Mallorca, a través de la Mallorca Film Comission, ha mostrat un suport continu i creixent envers el sector audiovisual. La institució insular és una impulsora decidida del sector audiovisual mallorquí, per la qual cosa acompanya els productors i els seus projectes en totes les etapes de la producció, des del procés de creació fins al moment de la distribució.

L'audiovisual és un sector estratègic, que compta amb un triple interès. D’una banda, és una activitat cultural important. De l’altra, crea llocs de treball, contribueix a l’economia local a través de la diversificació i la desestacionalització, i consolida un sector industrial en ple desenvolupament. I, per acabar, també juga un paper important en la promoció turística i en el fet de donar a conèixer Mallorca. Serveix d’aparador i altaveu per ensenyar la nostra illa al món.

A més del Green Film Shooting Plan, el Consell ha presentat dues propostes que reafirmen el suport al sector audiovisual. D’una banda, el programa de residències de creació i desenvolupament de projectes audiovisuals Illes de Ficció que, amb un pressupost de 420.000 €, se centra en el treball per crear sèries i llargmetratges de ficció. De l’altra, un nou fons, de 500.000 €, per impulsar les coproduccions nacionals i internacionals de productors mallorquins en projectes on la seva participació sigui minoritària però significativa. Aquestes s’uneixen a les línies de subvencions al desenvolupament de pel·lícules i sèries (200.000 €), el patrocini d’obres audiovisuals (325.000 €) i de festivals (225.000 €). Prop d’un milió d’euros per ajudar el sector audiovisual de Mallorca.

Vídeos

Green film shooting
rdp rivoli