Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell i Ports de les Illes Balears signen un conveni de col·laboració per a la protecció del patrimoni portuari

El Consell i Ports de les Illes Balears signen un conveni de col·laboració per a la protecció del patrimoni portuari

(03/09/2018)

Totes dues institucions es comprometen també a col·laborar en les tasques per a la redacció de la carta arqueològica subaquàtica de Mallorca, que impulsa el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports. Avui, el vicepresident primer, Francesc Miralles ha concretat que els tècnics de Patrimoni del Consell ja tenen dividit el projecte en quatre grans zones de feina que cobreixen tota l'illa i que els treballs s'iniciaran per la Badia de Pollença.

"Avançam en la protecció del patrimoni portuari de les Illes Balears", ha assenyalat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles durant l'acte de signatura de l'acord de col·laboració. Un acord que han rubricat aquest migdia Miralles i el conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern Balear, Marc Pons, en qualitat de president de Ports de les Illes Balears. "És un exemple del compromís que compartim totes les institucions, també les municipals", ha afegit Miralles davant la presència del batle de Calvià, Alfonso Rodríguez a l'acte que s'ha celebrat al Club Nàutic de Santa Ponça. "Hem d'entendre que els ports són llocs d'activitats d'oci però també són dipositaris d'una part del nostre patrimoni, d'una important riquesa arqueològica. Els ports poden millorar en molts àmbits però també es poden diferenciar a partir de la gestió patrimonial que facin".

 

Miralles ha explicat que aquest conveni també representa una passa més en la consecució d'un projecte llargament esperat: la redacció de la carta arqueològica subaquàtica de Mallorca. Unes tasques que varen començar dins el 2017 amb una campanya de prospeccions per revisar l'estat de conservació dels 14 jaciments arqueològics subaquàtics de l'arxipèlag de Cabrera. Una experiència que va servir per posar en pràctica una metodologia de recollida d'informació i una primera experiència de col·laboració institucional entre Patrimoni del Consell i l'Armada. Dos elements fonamentals per engegar la carta arqueològica subaquàtica. "Ara cercam amb aquest conveni la complicitat de les zones portuàries per continuar amb aquesta tasca. Un projecte que anirem elaborant en diferents fases i al llarg d'uns anys".

 

El conseller de Cultura i Patrimoni ha comentat el programa d'actuacions previst per part dels tècnics de Patrimoni del Consell de Mallorca, que ha dividit Mallorca en 4 grans zones de prospeccions: la zona nord-oest (de Formentor a Capdepera), la zona de llevant (de Capdepera a Cap Salines), la zona oest (de Cap Salines a Dragonera) i la zona nord, la més complexa, que contempla la Serra de Tramuntana. El conseller ha avançat que la nova fase de prospeccions començarà per la Badia de Pollença.

 

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat i president de Ports de les Illes Balears, Marc Pons, ha destacat que "als ports tenim una riquesa arqueològica que desconeixem. Des de Ports volem contribuir a millorar la informació sobre aquest patrimoni i ens hauríem de posar al nivell d'altres comunitats que ja tenen aquesta carta aqueològica subaquàtica. Ens hi volem comprometre i ho podem fer en tot l'espai portuari que és de la nostra competència i amb recursos propis". 

 

A l'acte ha assistit el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez, qui ha destacat que l'acord assolit "redundarà en les possibilitats de protecció d'un patrimoni de tipus arqueològic, que necesitam cartografiar i protegir. Del conveni signat ens en beneficiarem tots els ports gestionats pel Govern balear, entre ells els de Calvià, que compta amb cinc clubs nàutics". 

 

La signatura de l'acord de col·laboració s'ha celebrat aquest migdia al Club Nàutic de Santa Ponça en presència del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles; el conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern balear, Marc Pons; el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez; la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; el president de Ports IB, Xavier Ramis; la regidora delegada de Santa Ponça, Nati Francés i el director del Club Nàutic Santa Ponça, Lluís Nigorra.