Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell inicia la contractació de les obres de la Casa Blai Bonet a Santanyí

El Consell inicia la contractació de les obres de la Casa Blai Bonet a Santanyí

(12/11/2018)

El Patronat de la Fundació Mallorca Literària ha aprovat aquest matí el projecte arquitectònic definitiu i l’inici de la licitació de les obres de la Casa Blai Bonet, que han de convertir la casa natal del poeta a Santanyí en un Centre de Poesia Contemporània. Ha estat durant una reunió presidida pel vicepresident primer del Consell, Francesc Miralles, qui ha informat que el pressupost bàsic de licitació és de 1.359.030,13€ amb un termini d’execució de 18 mesos. La previsió és que les obres comencin durant el primer trimestre de 2019.

Just després de l’aprovació de l’inici de licitació, els membres del Patronat acompanyats del conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, el batle de Santanyí, Llorenç Galmés, familiars de Blai Bonet, el director insular de Cultura, Rafel M. Creus i la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells han visitat la casa natal del poeta santanyiner al carrer de Palma, 74, de Santanyí.


 

Allà l’arquitecte Biel Arbona ha explicat en què consisteix el projecte arquitectònic definitiu per a la Casa Blai Bonet. Un projecte que reformarà l’habitatge del carrer Palma, construirà un nou edifici de 400 metres quadrats a l’extrem de la finca que dóna al carrer Campos i mantindrà un espai diàfan a l’aire lliure al voltant de l’actual pati. Tot plegat a través d’un procés constructiu que respectarà la memòria de l’entorn a través de la tria de materials, tècniques i textures –pedra de Santanyí, artesania de marès, ceràmica, ferro, fusta…-.


 

El centre es dedicarà a la memòria del poeta que li dóna nom i a la seva obra i es conservaran espais emblemàtics com l’habitació des d’on Blai Bonet escrivia, l’espai central que ocupava a la casa la camilla on passava llargues hores amb la seva mare, així com també el racó de tertúlies ubicat al voltant de la cisterna del corral. La Casa Blai Bonet conjugarà aquesta memòria amb un espai d’arxiu i biblioteca especialitzat, amb la intenció d’acollir altres llegats poètics de Mallorca, així com un espai de divulgació poètica amb projecció a tota l’illa. També té vocació de ser refugi poètic, amb un espai de residència per a petites estades de creadors, traductors o investigadors.


 

Un projecte al qual el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca destina un pressupost de 1.566.291,89€ a través de la Fundació Mallorca Literària, dels quals 1,3 milions d’euros es destinen al projecte de construcció del futur centre de poesia Casa Blai Bonet, que avui ha iniciat la seva licitació. Una vegada els plecs de licitació estiguin disponibles en la Plataforma de contractació del Consell de Mallorca, les empreses interessades tindran 30 dies naturals per presentar propostes. Es preveu que les obres puguin començar durant el primer trimestre de 2019. El pressupost que el Consell destina a la Casa Blai Bonet inclou també el projecte museogràfic del centre –producció i muntatge- així com mobiliari, equips i condicionament del centre.


 

"La d'avui és una gran notícia per al món de la cultura", ha afirmat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, "i demostra l'aposta del Consell de Mallorca per crear infraestructures culturals de referència. El centre ha de servir per potenciar el llegat de Blai Bonet i de la resta de poetes de referència que ha donat aquesta terra. Amb la creació de la Casa Blai Bonet complim amb la paraula donada a la família del poeta, al municipi de Santanyí i també al món cultural de la nostra illa".


 

La casa natal de Blai Bonet a Santanyí és propietat del Consell de Mallorca des de l’any 2002. L’any 2009 es va convocar un concurs d’avantprojectes per a la reforma i condicionament de la Casa Blai Bonet, que va guanyar el projecte RAOR de Biel Arbona. Des de l’any 2013 la Fundació Mallorca Literària gestiona el llegat de Blai Bonet i des de llavors disposa també d’un espai a la Casa de Cultura de l’Ajuntament de Santanyí – Centre de Poesia Contemporània Blai Bonet- des d’on es treballa en l’estudi d’aquest llegat i també en la proposta i divulgació d’activitats entorn a l’obra del poeta santanyiner i el món de la poesia, com és el projecte “Blai Bonet: Saber mirar salva”, en motiu del vintè aniversari de la mort del poeta -21/12/1997-.