Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consorci de la Serra de Tramuntana considera que la declaració com a Patrimoni Mundial no es troba en perill

El Consorci de la Serra de Tramuntana considera que la declaració com a Patrimoni Mundial no es troba en perill

(28/08/2017)

Sa Calobra es troba sitada a la zona d'amortiment i, per tant, no forma part de la zona nucli de la Serra declarada Patrimoni MUndial

El Consorci de la Serra de Tramuntana considera que la Declaració de Patrimoni Mundial segueix vigent i no es troba en perill, com s'ha afirmat recentment a rel del conflicte sorgit per l'abocament descontrolat de fems al Torrent de Pareis. La Serra de Tramuntana està formada per 19 municipis amb més de 1.000 Km2 en el seu conjunt. D'altra banda, recordar que Sa Calobra es troba situada a la zona d'amortiment o zona tampó i, per tant, Sa Calobra no forma part de la zona nucli de la Serra declarada Patrimoni Mundial.
 
En els darrers anys, UNESCO ha considerat alguns llocs on la Declaració de Patrimoni Mundial es troba en perill, els llocs en perill ho solen ser per actuacions urbanístiques que transformen de manera significativa i irreversible el lloc declarat, com es el cas de Viena o Dresden i d'altres llocs afectats per guerres i fonamentalismes religiosos, com la ciutat de Tombuctú o els budes gegants d'Afganistan. No sembla el cas de Sa Calobra. El conflicte entre la Conselleria de Mediambient i l'ajuntament d'Escorca és un conflicte puntual i eventual entre dues institucions. 
 
Igualment, el Consorci de la Serra de Tramuntana considera que, tot i no estar en perill la Declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial, aquest conflicte afecta no sols a l'ajuntament d'Escorca si no al conjunt de l'illa ja que un paratge natural tan emblemàtic com Sa Calobra no pot donar aquesta imatge. 
 
La Serra de Tramuntana va ser declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO l'any 2011 per representar un exemple de paisatge agrícola mediterrani, convertit en un paisatge productiu i ben adaptat als assentaments humans amb segles de transformacions per explotar els escassos recursos naturals disponibles. El seu sistema de marjades, de paret seca, la seva xarxa articulada per a l'aprofitament de l'aigua i la xarxa de camins empedrats, entre d'altres, fan de la Serra un paisatge cultural que fruit de la mà de l'home és únic en el món.