Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El pressupost del Consell del 2022 supera el primer debat i avança cap a l'aprovació definitiva

El pressupost del Consell del 2022 supera el primer debat i avança cap a l'aprovació definitiva

(22/11/2021)

L’aprovació inicial del pressupost ha obtingut 17 vots a favor per part de PSOE, MÉS i Podem, 13 en contra de PP, Vox i Ciutadans i 3 abstencions d’El PI.
Els comptes més elevats dels que ha disposat mai la institució, 519,6 milions d’euros serviran segons el conseller Colom “per consolidar la ja incipient sortida mancomunada de la crisi”.

El ple del Consell de Mallorca ha donat suport aquest dilluns a la proposta del pressupost de l’any 2022 amb 17 vots favorables del partits que formen part de l’equip de govern: PSOE, MÉS i Podem, 3 abstencions d’El Pi i els 13 vots en contra de PP, Vox i Ciutadans. D'altra banda el ple ha rebutjat les esmenes a la totalitat de devolució de pressupost que han presentat VOX, PP i C's. Els comptes de l’any que ve, que ascendeix a 519,6 milions d’euros en termes consolidats amb totes les entitats, consorcis i fundacions afins, superen el primer debat. Aquesta quantitat supera en 25 milions i mig d’euros el pressupost del 2021, amb un increment del 5 % en relació amb l’any passat. El conseller d’Hisenda i Funció Pública, Josep Lluís Colom ha assenyalat que “el Consell disposarà de més recursos que mai”.

El reforç dels serveis públics és la tendència de la institució insular durant aquesta legislatura i l'anterior. Els 519 milions d'euros de 2022 suposen 171,1 milions d'euros més que el 2015. I és que durant aquests darrers set anys s'ha produït un augment continuat que ha generat un increment del 49,1%. Colom ha remarcat que aquest augment demostra un interès a fer que "aquesta institució sigui més gran, més necessària i més influent en la vida de les persones. I també com s'ha passat "d'un Consell amb les màquines aturades en 2015, a un Consell que gestiona a plena màquina".
El conseller també ha explicat que a més dels projectes d'inversió del pressupost 2022, el Consell preveu inversions extraordinàries en projectes nous a través del finançament de quatre fonts diferents que podran elevar els 519,6 milions del pressupost del Consell per al 2022 fins a una xifra pressupostària molt pròxima als 600 milions d'euros. En primer terme, l'habilitació dels romanents de tresoreria provinents del superàvit de la liquidació de 2021; en segon lloc, el fons de recuperació europea Next Generation; en tercer lloc, els projectes que rebin suport per aplicar el factor d'insularitat del REIB reconegut en els pressuposts generals de l'Estat de 2022 per primera vegada amb una partida pròpia, i com a quarta font de generació de recursos, els que es generen de la gestió del fons del Consorci Borsa d'Allotjaments Turístics a Mallorca que la institució insular passarà a gestionar a partir del traspàs efectiu de les competències en matèria d'ordenació turística, l'1 de gener de 2022.

Les polítiques socials del pressupost 2022 representen el 61% del total, ascendeixen a 303,9 milions d'euros, xifra que significa un 5,1% més respecte del 2021 i un augment del 72,1% des del 2015. "Una de les lliçons més clares del sotrac del 2008 és que de les crisis se surt sobretot reforçant les inversions socials, perquè són les que permeten no deixar ningú enrere", ha assegurat Colom. El pressupost de l'IMAS arriba als 240,1 milions d'euros. Augmenta un 7,8% en relació amb el 2021. D'altra banda, la inversió per a Cultura ascendeix a 26,7 milions d'euros, un 3,9% més respecte de l'any anterior. Els programes d'igualtat, LGTBI, violències masclistes i promoció sociocultural creixen més d'un 8,7% de mitjana. També destaca la partida de 5,2 milions d'euros que Esports dedica a millorar instal·lacions esportives públiques.

En relació amb les polítiques mediambientals, aquestes partides reben 46,4 milions d'euros en els pressuposts 2022, és a dir, experimenten un 4,5 % d'increment. Es duplica la inversió del Pla d'Acció per a la Sostenibilitat Energètica i el Clima. S'amplia la xarxa de refugis: Galatzó i Raixa i s'habiliten trams nous de la Ruta de la Pedra en Sec. Per la seva banda, el Consorci Serra de Tramuntana treballarà en el desenvolupament del distintiu «Serra» i incrementa les subvencions a particulars per a la gestió de finques. L'ADT augmenta el personal per agilitar la tasca d'inspecció. Bombers de Mallorca tenen entre els seus projectes per al 2022 la reforma integral del parc de Manacor i l'inici del parc nou de Santanyí, així com la incorporació de 32 bombers nous amb plaça fixa i dotació de la borsa nova sorgida de les proves posades en marxa enguany.

La despesa en polítiques econòmiques prevista en els pressuposts de 2022 és de 122,2 milions d'euros, una part dels quals es destinarà a la xarxa viària, amb més de 50 milions per a obres (amb recursos suplementaris) i 26,8 per a manteniment. La ITV té una partida d'11,4 milions d'euros i 1,1 per a l'estació nova de Calvià. Així mateix, s'han reservat 17,7 milions per a inversions en obres municipals i 4 milions per a la promoció econòmica d'empreses i de l'artesania.

El conseller també ha destacat l'essència municipalista dels pressuposts, ja que tots els municipis de Mallorca percebran de forma transversal el creixement dels pressuposts 2022. En total, es preveu que la inversió municipal sigui de 44,3 milions d'euros, sense comptar les inversions en xarxa viària. Al mateix temps que ha explicat que la voluntat i la feina del Consell de Mallorca en 2022, estan presents en els comptes i xifres que contenen el Pressupost de l'any que ve, que té com a objectiu "caminar amb passa ferma per consolidar la ja incipient sortida mancomunada de la crisi".
Els grups polítics del Consell de Mallorca que conformen l'oposició han presentat avui esmenes parcials, les que siguin acordades amb l'equip de govern seran incorporades al text del pressupost que es debatrà al ple de desembre de cara a la seva aprovació definitiva.