Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El programa de Prioritat Social de l’IMAS atén prop d'un centenar de demandes en el que duim d'any

El programa de Prioritat Social de l’IMAS atén prop d'un centenar de demandes en el que duim d'any

(12/08/2015)

La consellera de Benestar i Drets Socials i presidenta de l’IMAS, Margalida Puigserver, destaca l'esforç que es fa des del Consell de Mallorca per protegir la gent gran que es troba en situació o risc de desprotecció i/o maltractament.

El programa de Prioritat Social de l’àrea de gent gran de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) ha rebut en el que duim d'any un total de 98 demandes de sol·licituds de valoració de persones majors que podien trobar-se en risc de desprotecció i/o maltractament.


De les 98 sol·licituds rebudes entre gener i juliol, un total de 34 han estat valorades per l'equip de Protecció al Major amb el grau de risc de desprotecció i/o maltractament i  per tant han ingressat de manera prioritària a una de les residències de persones majors de l'IMAS com a recurs idoni. De les 34, un total de 21 han ingressat amb el perfil d'assistit i 13 de vàlid.

 

A la resta de peticions se'ls ha donat resposta en l’àmbit comunitari: espais de treball per fer un seguiment dels casos i plans  d’intervenció especialitzada però sense necessitat d'ingrés. 

 

La consellera de Benestar i Drets Socials i presidenta de l'IMAS, Margalida Puigserver, destaca “el treball i el gran esforç que es fa des del Consell per lluitar contra la desprotecció i el maltractament de les persones majors,  sempre amb la col·laboració dels tècnics municipals que, al cap i a la fi, són els que sovint tenen el primer contacte amb l'usuari”. Igualment, Puigserver ha recordat que en el marc del programa de Prioritat Social “també es duen a terme jornades de formació i sensibilització per analitzar i estudiar noves situacions i iniciatives”.

 

Per la seva part, la directora insular d'Atenció a la Dependència de ll'IMAS, Bea Gamundí, ha recordat que “actualment el Consell és l’única administració que dóna resposta a les persones majors que es troben en situació de desprotecció i que no han obtingut el grau de dependència quan han estat valorades pel sistema normalitzat”.

 

D'acord amb els tècnics de l'IMAS responsables del programa, les xifres d'aquests primers set mesos de 2015 són fidels a la tendència dels darrers anys, en què anualment el programa de Prioritat Social reb aproximadament unes 160 sol·licituds de valoració de persones majors que poden trobar-se en situació o risc de desprotecció o maltractament.

 

Concretament, l'any 2014 l'IMAS va rebre un total de 158 sol·licituds en el marc del programa de Prioritat Social, de les quals per 64 es va determinar un ingrés prioritari a una de les quatre residències de persones majors de l'IMAS.

 

L’objectiu del Consell amb el programa de Prioritat Social és respondre a les  necessitats específiques detectades pels serveis socials d’atenció primària de Mallorca, que trobava cada vegada amb més freqüència casos de persones majors en risc de desprotecció i/o maltractament. Des de l'any 2010, tècnics de l'IMAS, en col·laboració amb els tècnics comunitaris, ja han donat resposta a un total de 754 sol·licituds, de les quals 301 han estat valorades com a risc alt i s'ha determinat l'ingrés residencial públic.