Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS engega el pla d’ajudes urgents pels municipis amb motiu de l’emergència sanitària provocada pel coronavirus

L’IMAS engega el pla d’ajudes urgents pels municipis amb motiu de l’emergència sanitària provocada pel coronavirus

(09/05/2020)

La institució ha signat amb els ajuntaments de Mallorca els convenis mitjançat els quals es repartiran 3,6 milions d’euros

El president de l’Institut Mallorquí d‘Afers Socials (IMAS) i conseller de Drets Socials, Javier de Juan, ha signat amb els diferents ajuntaments de Mallorca els convenis per al repartiment de les ajudes a persones especialment vulnerables per les situacions derivades de la crisi per la COVID-19. La intenció de la institució insular és agilitzar el procediment per tal que tots els ajuntaments les puguin rebre de manera immediata. 

En concret es repartiran 3.590.352€ entre tots els municipis de l’illa. Les quantitats s’han assignat en funció a la càrrega poblacional; tenen en compte la població general, i en particular d’aquella que és major de 65 anys o menor de 16. 

Les ajudes contemplades als convenis tenen com a principal objectiu finançar les prestacions socials bàsiques per atendre les persones vulnerables, especialment les famílies en situació de risc. En aquest sentit, una de les prioritats dels convenis és garantir els ingressos suficients per assegurar la cobertura de les seves necessitats bàsiques, ja siguin d’urgència o d’inserció.

També serviran per fer front a contractacions laborals (substitucions, nous serveis o sobrecàrrega de plantilla) i projectes derivats de l’emergència sanitària. Com ara, el reforç dels serveis de caràcter domiciliari, dirigits principalment a persones majors, amb discapacitat o en situació de dependència per tal de compensar el tancament de centres de dia, centres ocupacionals i altres serveis similars. A més, permetran l’adquisició de mitjans de protecció (EPI), reforçar la teleassistència i els dispositius d'atenció a persones sense llar. 

L'IMAS abonarà a l’ens local una bestreta corresponent al 100% de l'import previst en el conveni per a que cada municipi pugui disposar de la seva asignació de manera immediata sense necessitat d’una justificació prèvia de cada despesa. És a dir, la institució avança les quantitats assignades i autoritza la despesa que posteriorment s’haurà d’acreditar. 

Serveis Socials Comunitaris Bàsics
Aquest pla d’ajudes urgents complementa les ajudes que es destinen cada any al finançament del Serveis Socials Comunitaris Bàsics aprovats el passat mes d’abril en Consell de Govern.

Aquests convenis, que per primera vegada tendran caràcter bianual, estan dotats, en el cas de Mallorca, amb 11.582.124,67€ per al 2020 i altres 11,5 milions per al 2021. D’aquesta manera, els municipis de l’Illa rebran en aquests dos anys un total de 23.164.249,34€ per als serveis municipals d’atenció primària, dels quals 5.274.960,24€ provenen directament de fons del Consell de Mallorca.

Com a principal novetat respecte els anys anteriors, el Govern ha fixat un nou criteri de repartiment de les ajudes que es basa també en criteris poblacionals per tal de garantir la mateixa qualitat en el servei independentment del lloc de residència dels usuaris.