Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La Comissió Insular d'Explotació Sexual Infantil proposa una bateria de mesures per a la detecció i atenció a les víctimes.

La Comissió Insular d'Explotació Sexual Infantil proposa una bateria de mesures per a la detecció i atenció a les víctimes.

(22/01/2020)

El president de l’IMAS Javier de Juan ha presidit aquest encontre entre entitats, administracions i Forces i Cossos de seguretat de l’Estat

La seu de l'IMAS ha acollit la reunió de la Comissió Insular d’Explotació Sexual Infantil, una setmana després que s'hagués anunciat la seva convocatòria. La trobada, que ha estat presidida pel conseller de Drets Socials i president de l’IMAS, Javier de Juan, i la Directora Insular de Infància i Família, Mari Ángeles Fernández, ha comptat amb representants de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, l’Oficina Balear d’Infància i Adolescència (OBIA), l’Ajuntament de Palma, la Direcció Insular d'Igualtat, la Federació d’Entitats d’Infància i Adolescència de les Balears (FEIAB), la Fundació Amaranta, la Fundació Rana i professionals de l’IMAS i dels diferents centres de menors concertats amb el Consell de Mallorca.


La Comissió ha proposat incrementar la sensibilització social sobre aquests tipus de casos mitjançant una campanya destinada a conscienciar de l'existència d'aquesta xacra. A més també ha abordat la necessitat de poder incrementar el servei i l'atenció especialitzada que reben els menors víctimes d'explotació sexual. Fet pel qual s'ha valorat la posada en marxa enguany d'un centre d'acolliment residencial especialitzat per aquests casos, integrat per un equip d'atenció especialitzada.


La coordinació amb les forces i cossos de seguretat de l’Estat s'ha estimat com a clau per a la defensa de la integritat dels menors, fet pel qual s’ha decidit sol·licitar la modificació de la instrucció d’Interior de l’1/2017 perquè es considerin d’alt risc els no retornaments dels infants i adolescents dels centres d’acolliment residencial, i agilitzar la presa de decisions operatives en aquests casos.


Els professionals dels serveis socials municipals i del mateix IMAS actualitzaran la seva formació per tal de millorar la detecció de casos de possible explotació sexual. En aquest sentit també es proposa estendre els programes formatius adreçats a joves en diferents espais d’oci i temps lliure.  


La Comissió, coordinada per la direcció Insular d’Infància i Família  mantindrà un calendari periòdic de reunions per:  
    • Millorar els mecanismes de coordinació en totes aquestes situacions que afectin als menors.
    • Conscienciar i sensibilitzar la població en general de l’existència real d’una situació d’explotació i/o abús infantil.
    • Fixar un calendari de formació dels professionals que treballen en l’àmbit de menors.
    • Revisar els casos en què es treballa de manera conjunta i actualitzar les dades dels casos d’explotació sexual infantil.
    • Establir noves actuacions per aquesta legislatura 2020-2023


L’IMAS es treballa intensament per combatre l'explotació sexual infantil. Representants de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials s'han reunit també avui amb amb una trentena de centres de menors concertats i propis del Consell per analitzar aquesta realitat.