Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

La necròpolis islàmica trobada a s’Obac és la més completa excavada fins a dia d’avui a Mallorca

La necròpolis islàmica trobada a s’Obac és la més completa excavada fins a dia d’avui a Mallorca

(01/04/2019)

Així ho constaten els primers estudis realitzats des de l’àrea d’arqueologia del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, que han permès datar cronològicament aquest lloc d’enterrament en una forquilla que va de final del segle VIII i inicis del segle XI. La intervenció arqueològica que s’hi va realitzar a principi del 2018 s’ha tancat amb la localització de 63 tombes, però s’estima que la necròpolis hauria acollit fins a una cinquantena més de tombes desaparegudes en l’àrea excavada.

La necròpolis va ser localitzada de manera fortuïta el desembre de 2017 durant unes obres a una finca de s’Obac, a Sa Pobla. Es posava en marxa, llavors, una intervenció d’urgència des del Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca, dirigida per l’arqueòloga Helena Inglada i l’antropòloga Francisca Cardona, que durant cinc setmanes varen realitzar feines de camp. La tipologia de tomba i l’orientació de les restes localitzades varen permetre identificar des d’un primer moment que es tractava d’una necròpolis islàmica, on s’han localitzat 63 tombes.

Fins a dia d’avui s’han netejat i avaluat una vintena d’individus i s’ha valorat el conjunt. Les dades obtingudes constanten que es tracta de la necròpolis islàmica més completa que s’ha excavat fins ara a Mallorca, la qual cosa pot aportar una gran quantitat d’informació. Es podran extreure dades més fiables i estudiar en profunditat el conjunt del grup humà per saber qui eren, d’on venien, quan temps varen viure i reconstruir la comunitat on vivien. Les analítiques de C14 realitzades a 7 individus han permès, a més, establir una forquilla cronològica entre final del segle VIII i inicis del segle XI.

En aquests moments, les dades obtingudes parlen d’un grup humà amb un 44% d’homes i un 33% de dones. Per edats, un 53% de població adulta i un 47% menors de vint anys. També s’han localitzat diferents patologies que deixen petjada en les restes òssies analitzades com deformacions de tipus congènit, patologies vertebrals fruit, possiblement, de treballs repetitius, així com fractures i indicis de malalties com artrosis.

Elaborat aquest primer informe preliminar, resta pendent l’estudi antropològic complert, netejar una quarantena de cossos i revisar en aquesta operació les dades extretes a camp. Així com estudis d’ADN per a la realització dels quals s’està tancant una col·laboració amb el CSIC per poder establir la procedència del grup.

¿¿¿¿¿¿¿