Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell destinarà 2,8 milions d’euros a protegir, conservar i difondre el patrimoni fins al 2023

El Consell destinarà 2,8 milions d’euros a protegir, conservar i difondre el patrimoni fins al 2023

(09/06/2021)

Està previst que el pla s’aprovi al ple del Consell de demà dijous

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, han presentat avui el Pla de Gestió de Patrimoni 2021-2023, que preveu destinar 2.820.000 euros a 138 accions directes sobre elements patrimonials amb l’objectiu de protegir, conservar i difondre el patrimoni illenc.

Segons ha explicat Busquets, es tracta d’un pla que gira entorn a tres eixos: protecció, conservació i difusió del nostre patrimoni, «que ofereix, a més, possibilitat de fer créixer el coneixement i moure l’economia a través de les accions d’investigació, recuperació i promoció». A més, Busquets ha destacat que amb aquest pla es dona compliment als acords de Raixa que fan referència al patrimoni.

En l’àmbit de protecció, destaquen accions com la revisió de les delimitacions de jaciments arqueològics i de la carta arqueològica de Mallorca, a més de revisar l’inventari de patrimoni ferroviari i d’iniciar l’inventari de patrimoni immaterial. Pel que fa al patrimoni immaterial, el pla de gestió preveu fer el seguiment dels informes sobre la Sibil·la de la UNESCO i avançar en els expedients de declaració de la tela de llengües i de la vela llatina com a béns d’interès cultural immaterial. En aquest sentit, Busquets també ha anunciat que Mallorca serà l’organitzadora del V simposi dels focs festius de la Mediterrània.

Pel que fa a conservació, es mantenen les línies d’ajuda per mantenir i adequar els jaciments amb un pressupost per al 2021 de 270.000 euros. Així mateix, el pla consolida les subvencions per fer recerca en jaciments arqueològics, a les quals es destina un pressupost estimat de 900.000 euros per al període 2020-2023. A més, a més, ha destacat que el pla inclou el projecte de conservació i estudi del derelicte trobat a la zona de Ses Fontanelles, a Palma, els estudis del qual han determinat que la troballa és una fita en l’àmbit mundial.

El pla de gestió de patrimoni del Consell inclou el projecte per recuperar el conjunt de Bellpuig, a Artà, i recuperar i mantenir, també, béns mobles i immobles i els molins del Pla de Sant Jordi.

Pel que fa a la difusió, tant Busquets com Coll han subratllat la importància de difondre la feina que fan a patrimoni i difondre, també, els béns patrimonials en sí. Així, aprofitant les noves tecnologies, es posen a disposició de la ciutadania,a través d’Internet, projectes com els que s’han fet a la Cova de Ramon Llull, projectes entorn de la Sibil·la i ara està previst reactivar ArqueoMallorca. Així mateix, es continuarà amb les jornades de difusió del patrimoni material i immaterial i amb la creació de noves rutes dedicades a molins i espais arqueològics. 

El pla de gestió preveu convenis amb altres entitats i institucions com Ports de les Illes Balears, Bisbat de Mallorca i IMEDEA, entre d’altres. Entre les col·laboracions del Consell de Mallorca hi ha aquelles que es fan a través de la participació en consorcis com el de Pol·lèntia i el Museu de Sant Carles, entre d’altres.