Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

“El botxí” reflexiona sobre la mort i la justícia a la Sala Petita del Teatre Principal

“El botxí” reflexiona sobre la mort i la justícia a la Sala Petita del Teatre Principal

(18/01/2016)

La Sala Petita del Teatre Principal acollirà el proper cap de semana l’obra teatral “El botxí”, un monòleg escrit i dirigit per David Mataró i interpretat per Salvador Oliva, que parla sobre la pena de mort i de retruc sobre la justícia i les misèries humanes.

Aquesta obra narra les vivències d’un botxí que, procedent de Valladolid, ha de viatjar fins a Palma per executar una sentència de mort. Està basada en bona part en la pel·lícula “El verdugo”, que García Berlanga va rodar el 1963 a Mallorca.

 

Per escriure l’obra, David Mataró va fer un intens treball de documentació i va tenir accés a la sentència que condemnava a mort a Pere Tudurí, un menorquí que va ser executat a Palma el 1951.

 

David Mataró ha explicat que “a l’obra intentam explicar què fa el botxí, què pensa i com actua. Però no prenem partit, intentam ser asèptics davant els fets. No tenim massa estimació per un ofici com és el de botxí però intentam posar-nos en la pell del qui l’exerceix”.

 

Tot plegat, “El botxí” ve a suposar “una reflexió sobre la mort, la justícia, la pena de mort i tot el que suposa per a l’executor”.

 

A l’obra, Mataró ha decidit prescindir de les escenes més morboses i escabroses com les referents al moments de l’execució, “les més bèsties” en les seves paraules, per centrar-se en aquelles on es pot conèixer millor l’ànima del botxí, un instrument en definitiva d’un règim polític que usava aquestes persones “ per a la seva pròpia supervivència. Amb freqüència eren `outsiders´ banyats en alcohol” i amb les personalitats anul·lades.

 

Salvador Oliva, que encara el personatge del botxí, coincideix amb Mataró i assegura que es tracta “d’una obra plena d’humanitat i també plena de duresa, però sempre coherent”. “És un text  que parla, per estrany que sembli, de l’amor per la vida”.

 

“El botxí” es representarà a la Sala Petita del Teatre Principal el divendres 22, dissabte 24 i diumenge 25 de gener a les 21 hores.

 

Estrenada al Pati de la Misericòrdia el passat estiu, dins el cicle Jardi Desolat, “El botxí” també s’ha pogut veure recentment a sa Pobla. Al mes de maig, després d’algunes funcions més a diversos escenaris de Mallorca, arribarà a Barcelona, on es podrà veure a la Sala Gaudí.