Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

“envaSOS” de Joan Lacomba, l’art com a instrument de denúncia

“envaSOS” de Joan Lacomba, l’art com a instrument de denúncia

(08/09/2017)

El pati del Centre Cultural la Misericòrdia acull la darrera instal·lació de Joan Lacomba. Amb el títol “envaSOS”, l’artista posa èmfasi en el missatge d’angoixa que provoca l’abús excessiu dels envasos de plàstic. La seva proposta artística ha rebut el suport de la nova línia d’ajuts creada pel Departament de Cultura del Consell aquest 2017 per promoure projectes de creació d’artistes plàstics i visuals.

Cinc cilindres d’un metre d’alçada, construïts cada un amb teles metàl·liques paral·leles i entre elles un farcit d’envasos de plàstic de tots colors i formes que el mercat comercial ens ofereix en el nostre dia a dia (xarxes, embolcalls, càpsules…). Tres es troben enlairats i dos situats al terra del pati del Centre Cultural la Misericòrdia, com si es tractàs d’un fals laberint. En conjunt donen forma a la instal·lació “envaSOS” que Joan Lacomba ha ubicat estratègicament per fer una crida, per enviar un missatge de socors –SOS-, davant l’angoixa que li provoca l’abús dels envasos de plàstic a la societat actual.

 

“En el seu conjunt”, apunta Lacomba,  “aquests cilindres configuren una amenaçant espasa de Damocles. Aquest abús de tot tipus de plàstics provoca una insoportable quantitat de deixalles que fan malbé la natura. Molts d’aquests residus acaben al mar i una vegada esmicolats seran ingerits pels peixos. Aquesta atomització de plàstics residuals probablement acabin a la nostra cuina i al nostre plat”.

 

Es tracta, doncs, d’una instal·lació que va més enllà de ser una expressió artística sinó que també inclou un caire de denúncia i protesta, seguint la línia d’altres muntatges que l’artista ha anat creant al llarg dels darrers anys –Recordant Ramon, Recortes, La memória no duerme, Enaltiment, La madona dels que passen fam-.

 

“envaSOS” compta amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca a través d’una nova línia d’ajuts creada aquest 2017 dirigida específicament a donar suport a projectes de creació d’artistes plàstics i visuals. Aquesta línia se suma a la ja existent fins ara destinada als projectes expositius de les galeries d’art, vinculats a certàmens com Art Palma Brunch, Art Palma Summer i la Nit de l’Art.

 

“Hem iniciat una nova manera d'ajudar a la creació artística", explica el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, "cercam una relació directa per fer possible projectes creatius i que aquests siguin exposats als municipis de Mallorca".