Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El Consell rector de l’IMAS aprova una comissió política sobre la gestió de l’àrea de menors

El Consell rector de l’IMAS aprova una comissió política sobre la gestió de l’àrea de menors

(30/11/2020)

El principal objectiu és investigar i analitzar les decisions polítiques preses en relació a la detecció i la intervenció davant la problemàtica de la explotació sexual infantil a Mallorca

El Consell Rector de l’IMAS que s’ha reunit avui en sessió ordinària ha aprovat la constitució d’una comissió política que té com a principal objectiu investigar i analitzar les decisions polítiques preses en els darrers anys en matèria de detecció i intervenció davant la problemàtica de l'explotació sexual d’infants i joves a Mallorca.

El conseller executiu de Drets Socials i president de l’IMAS, Javier de Juan, ha explicat que amb l’aprovació d’aquesta comissió «feim una passa més per poder avaluar el funcionament del servei de menors en els darrers anys». Així l’IMAS «compleix el mandat del Ple del Consell, primer amb la comissió d’experts i ara amb aquesta comissió d'investigació». Segons ha explicat De Juan «des de l’IMAS pensam que aquest és el mecanisme més adequat per poder analitzar el que envolta als casos d’ESI en menors tutelats per l’IMAS».

El conseller ha instat l’oposició que deixi de fer «postureig i volgui treure algun tipus de rèdit polític gràcies a la problemàtica els menors tutelats» i ha demanat als diferents partits que participin activament en aquesta comissió «enlloc de fer gests de cara a la galeria». De Juan els ha emplaçat a «posar-se al costat dels qui treballam pel benestar dels menors tutelats», ja que aquesta comissió política «és la millor eina per avaluar que s’ha fet bé i on s’ha fallat a l’IMAS». En aquest sentit De Juan considera que «aquest és l’únic camí, seriós, documentat i en el marc del Consell Rector de l’IMAS, que és on correspon».

Tal i com s’ha acordat al Consell Rector, la Comissió Política estarà formada per un representant de cada grup polític que sigui membre titular o suplent del Consell Rector de l’IMAS, així com dos membres més que exerciran la presidència i la secretaria. Durant la reunió d’avui s’ha nomenat Jaume Tortella com a president de la comissió política i s’ha designat secretari i suplent. Tortella és actualment el vicepresident de l’IMAS i té sota el seu càrrec les direccions insulars de Persones amb Discapacitat, Gent Gran i Infància i Família.

Les decisions de la Comissió Política s’adoptaran seguint el criteri de vot ponderat, és a dir, el vot de cada membre dels grups polítics equivaldrà a la representació del seu grup. Una vegada aprovada la creació de la Comissió s’ha donat un marge d’un mes per a convocar la sessió de constitució en la que s’aprovarà la proposta de pla de feina. Aquest pla inclourà, com a mínim, el calendari de les sessions, les persones que hi han de comparèixer i la documentació a analitzar.

Totes les persones que participen en aquestes comissions estan obligades a preservar la identitat de les persones menors d’edat i tots els detalls pels que en puguin ésser reconegudes. La Comissió haurà de reflectir les conclusions de les compareixences en un dictamen, en un termini màxim de tres mesos.

D’altra banda durant la reunió del Consell Rector de l’IMAS s’ha donat compte del pagament de 30.278,73€ a la comissió d’experts en concepte de reunions de treball, redacció de l’informe final, despeses de desplaçament i despeses derivades de l’anàlisi de dades i la realització de les enquestes.