Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Cultura, Patrimoni i Política Lingüística destina 500.000 euros a ajudes extraordinàries al sector 

Cultura, Patrimoni i Política Lingüística destina 500.000 euros a ajudes extraordinàries al sector 

(28/03/2020)

Es faran convocatòries de subvencions específiques i s’incorporaran bestretes a totes les ajudes d’enguany

El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell destinarà mig milió d'euros a ajudes extraordinàries que tenen per objectiu ajudar el sector a pal·liar els efectes negatius que té la crisi del COVID-19 a la seva activitat i, per tant, a la seva economia. 

Segons ha anunciat la vicepresidenta primera, Bel Busquets, es farà una única convocatòria extraordinària d’ajuda immediata per a empreses i autònoms dels sectors en què el departament en té competències i, amb el mateix objectiu d’ajudar al sector, s’allargaran els terminis d’algunes convocatòries i s’incorporan bestretes a totes les convocatòries d’enguany.

A aquesta partida d’ajudes s’han de sumar les destinades a iniciatives extraordinàries dels diferents organismes depenents del Departament. El Teatre Principal, per exemple, ha invertit 15.000 euros a activitats com Teatre de Contenció IB i a la difusió d’obres de l’arxiu de produccions i reserva 14.800 euros per a assumir part de les despeses de les companyies; la Fundació Mallorca Literària ha destinat 24.000 euros a l’adaptació i programació d’activitats i la Biblioteca de Cultura Artesana ha destinat 10.000 euros a la compra de llicències de continguts on-line (llibres i pel·lícules) per a les biblioteques de Mallorca i poder mantenir així el servei de préstec.

Busquets també ha explicat que s’incorporaran bestretes amb la concessió a totes les convocatòries de subvencions del departament amb l’objectiu d’injectar liquiditat a les empreses com més aviat millor, “ja que volem contribuir a pal·liar els efectes negatius de la manca d’ingressos durant aquestes setmanes en què s’han tancat equipaments culturals i s’han suspès les funcions”.

Pel que fa al Catàleg d’Activitats Culturals (CACIM), Busquets ha avançat que s’ampliarà el termini per a programar activitats amb la convocatòria de subvencions 2019-2020, en funció de la durada de l’estat d’alarma. Amb aquesta mesura es pretén facilitar als ajuntaments la reprogramació dels espectacles que tenien previstos aquests mesos en lloc de cancel·lar-los i impedir així que les companyies perdin els ingressos previstos per aquestes actuacions. 

“Demanarem als ajuntaments que tenguin en compte que amb la reprogramació de les activitats no només s’enriqueix i dinamitza la vida cultural del poble sinó que contribuiran a mantenir viu el sector cultural i les companyies illenques”, ha afegit la consellera. 

La convocatòria del CACIM 2020-2021 es publicaria segons el calendari previst per a activitats que es programin entre juliol d’enguany i el mateix mes de l’any que ve. Així mateix, el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, serà flexible davant la possible necessitat de reformular els projectes en cas d’ajornaments, per exemple, de festivals.

A més, des de tots els organismes depenents del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística s’està treballant per prioritzar l’adaptació de les activitats previstes, i fer-les per exemple per streaming, abans que ajornar-les o suspendre-les. Així, ha apuntat Busquets, es podrien mantenir els clubs de lectura o els contacontes.

Paral·lelament a la preparació d’aquesta convocatòria extraordinària d’ajuda immediata i dels canvis a les previstes, l’equip del departament continua fent feina per resoldre les justificacions pendents de les convocatòries d’enguany que ja s’han tancat a fi de poder fer els pagaments de forma àgil.