Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El Consell començarà al gener la restauració de la tafona de Conques de Puigpunyent

El Consell començarà al gener la restauració de la tafona de Conques de Puigpunyent

(11/12/2015)

El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles ha signat avui matí un conveni amb Teresa Nieto, representant de l’empresa Sublata Causa, propietària de la tafona de Conques, que preveu la restauració arquitectònica d’aquest element patrimonial així com de les diferents peces de la maquinària. Està previst que la tafona pugui tornar a funcionar i la propietat es compromet a permetre-hi visites vuit dies al mes.

La tafona de Conques és una de les 18 tafones que es conserven al terme municipal de Puigpunyent, ubicada a l’antiga possessió de Conques, que enllaça el nucli urbà de Puigpunyent amb el des Capdellà. Declarada Bé d’Interès Cultural amb la categoria de Monument l’any 1993, la tafona pateix desperfectes en la seva estructura associats al desús així com al pas del temps, que també han afectat la botiga d’oli.

 

Amb el conveni signat avui pel vicepresident i conseller de Cultura, Francesc Miralles i la representant de l’empresa Sublata Causa, Teresa Nieto, se posa en marxa un projecte d’adequació arquitectònica de la tafona i de la botiga d’oli, així com la restauració dels elements que formaven part del sistema de producció amb l’objectiu que aquesta tafona pugui tornar a funcionar. Aquest projecte s’inscriu dins el Programa de restauració del patrimoni historicoindustrial del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports i disposa d’un pressupost de 79.794,63 €. L’empresa propietària proporcionarà els materials, mentre que els treballs, que s’iniciaran el mes de gener de 2016, seran desenvolupats per la brigada de picapedrers i el taller de restauració de la Unitat del Patrimoni Historicoindustrial.

 

Fruit del conveni signat avui, la propietat es compromet a mantenir en bon estat la tafona restaurada, a no alterar-ne l’ús tradicional i a permetre-hi les visites de grups no superiors a trenta persones 8 dies al mes, per un període de deu anys. “És un projecte amb una clara vocació divulgadora”, destaca el vicepresident i conseller de Cultura, Francesc Miralles “se tracta de posar a disposició el nostre patrimoni perquè el pugui gaudir tota la ciutadania, de manera especial les escoles, perquè els més joves coneguin com vivien els seus padrins i la importància que tenia l’elaboració d’oli en aquestes possessions”.

 

La tafona de Conques conserva tots els elements de producció, tant pel que fa al procés de mòlta com el de premsat. La fabricació d’oli implica l’ús de gran quantitat d’aigua calenta. En aquesta tafona també se conserva la fornal i la caldera. Està previst que el procés de restauració finalitzi en un període de dotze mesos.