Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El Consell de Mallorca promueve la historia y la práctica del tiro con honda entre 3.500 jóvenes y grupos familiares

El Consell de Mallorca promueve la historia y la práctica del tiro con honda entre 3.500 jóvenes y grupos familiares

(11/06/2024)

Aquest esport autòcton i protegit és el protagonista del taller «Suma’t» més demandat pels instituts. Aquest curs, una cinquantena de centres el posen en pràctica en l’horari d’educació física

Després de 4.000 anys, la fona segueix viva a Mallorca. De fet, el terme Balears té l'origen en la descripció «mestre llançador de pedres». Amb aquesta afirmació i un bon cúmul de dades històriques, comença un dels tallers més emblemàtics del Consell de Mallorca als centres educatius, que enguany arriba a 3.500 adolescents. Avui, a l’IES Santa Maria, una vintena d’alumnes i el seu professor han repassat la història dels foners, han fet una fona de mitja distància (una mesicolo) i han fet pràctiques de tir.

El taller de tir amb fona tracta sobre els foners balears i la seva història dins de l’antiguitat bèl·lica, com a part de les tropes mercenàries lleugeres mediterrànies. El monitor, en Pere “Bomba”, expert llançador federat, explica també les parts de la fona i dades sobre l’esport en l’actualitat. Al final l’alumnat fa una fona trenada –amb l’anella, la panera i el fuet– i tira a diana.

El director insular, Toni Prats, ha destacat que «el Consell potencia molt aquest taller, el més demandat per les escoles». El Consell de Mallorca l’inclou en el programa «Suma’t» des de fa onze cursos: un paquet de tallers que són una oferta complementària educativa que s’obren a demanda de les escoles a principis de curs, a la plataforma Gestib.

El curs 2023-2024 els tallers arriben a 26.600 infants i joves, on es donen a conèixer esports menys practicats, com hoquei, esport adaptat, rugbi o vela. De la mateixa manera, es fa una aposta per una línia de tallers d’hàbits relacionats amb la salut esportiva, que contribueixen a gestionar les emocions i fomenten pràctiques preventives, com «Esquena sana, estirem!», «Primers auxilis» o «Ens relaxam?».