Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El Consell ha acollit 97 dones víctimes de violència de gènere i 67 menors durant el 2022

El Consell ha acollit 97 dones víctimes de violència de gènere i 67 menors durant el 2022

(21/11/2022)

  • El Consell convida a participar amb motiu del 25N a l'acte central al Memorial de les Víctimes a Raixa i també a assistir a les activitats organitzades arreu de Mallorca
  • De Juan destaca el compromís de la institució insular que ha multiplicat gairebé per nou el pressupost d'igualtat amb la lluita contra les violències masclistes des del 2019
  • La directora insular Rosa Cursach assenyala que el No i Punt es promourà ara també com un punt d'intervenció contra les agressions masclistes


"El compromís del Consell amb l'atenció de les dones víctimes de violència de gènere i també amb la prevenció de les violències masclistes és total", ha afirmat el conseller de Presidència, Javier de Juan, qui ha explicat que la institució des de l'any 2019 fins al 2023 ha incrementat el pressupost en igualtat en 6 milions d'euros, el que vol dir que ha multiplicat gairebé per nou aquest pressupost per ampliar el personal, els serveis i els punts d'atenció als municipis. Per a l'exercici 2023 el departament de Presidència destinarà 7,15 milions d'euros cosa que permetrà posar en marxa 2 noves iniciatives. Un servei d'atenció integral a dones víctimes de violència, al qual es destinarà 1,1 milions d'euros i 500.000 euros per iniciar un model d'atenció a dones víctimes amb problemes de salut mental.

De Juan ha detallat les xifres de l'atenció directa a les víctimes de violència masclista del Consell durant el 2022 fins al mes d'octubre. El Servei d'acollida de dones víctimes de violència masclista ha atès fins al mes d'octubre, 97 dones -10 d'elles derivades del servei de Palma-, 67 menors i una mare, ja que l'acollida és també per a persones dependents. El Servei d'informació i assessorament jurídic, ubicat a Palma, Inca Manacor, Felanitx, Pollença, Campos i Sóller ha atès a 66 dones. La majoria de demandes estan relacionades amb procediments amb menors, guarda custòdia i aliments, habitatge, acords de punts de trobada, modificacions de mesures i divorci. En relació amb l'atenció psicològica fins a octubre han estat ateses 533 dones.

El conseller ha remarcat que el Consell ha doblat la dotació del Servei d'Atenció Psicològica de dones víctimes de violència de gènere i s'ha incrementat els punts d'atenció. Es du a terme a Palma, Inca, Manacor i Felanitx, i també a Calvià. De Juan també ha recordat que s'han posat en marxa tres nous serveis: Un programa de fills i filles víctimes de violències masclistes; un programa adreçat a adolescents, amb accés directe, i un altre de víctimes agressions sexuals. El programa d'atenció a dones joves i adolescents entre gener i octubre de l'any 2022 ha atès a 67 adolescents i s'han fet 246 sessions individuals. D'aquestes sessions 157 s'han fet a Palma, 37 a Manacor i 32 a Inca. També s'han dut a terme 10 grups monogràfics amb un total de 102 participants i 3 grups de famílies amb 9 participants en cada grup. El programa d'atenció a les violències sexuals ha atès 70 casos d'agressions sexuals. I s'han realitzat 247 sessions individuals de diferents casos de violències sexuals. El programa d'atenció a fills i filles ha fet 229 sessions individuals amb mares, 97 amb fills i filles i 90 conjuntes mare, fill/a.

El Centre d'Informació de la Dona (CID) fins a agost de 2022 han atès, 2.244 dones. La majoria de consultes eren sobre violència de gènere i les persones que s’han adreçat al CID són dones que viuen a Palma i amb nacionalitat espanyola. Tot i que han arribat demandes de 39 municipis

No i Punt
La directora insular d'igualtat i diversitat, Rosa Cursach ha explicat que a la campanya No i Punt durant l'any 2022 hi ha hagut 34 municipis adherits i s'ha posat a disposició dels ajuntaments 20 punts d'informació que ha gestionat Intress, amb professionals amb formació especialitzada en violències masclistes i atenció en crisi. En el conjunt de la campanya s'ha dut a terme una tasca d'informació i sensibilització de les agressions sexistes amb un total de 1.916 persones -1.167 de les quals han estat dones-. D'altra banda, 1.420 persones han estat informades sobre el protocol d'actuació davant les agressions sexistes i el funcionament del punt; 23 persones han rebut informació de conceptes específics com masclisme, sexisme, agressió, etc.; 2 persones han rebut informació relacionada amb el col·lectiu LGTBI i 441 persones han rebut informació sobre els recursos de la xarxa.

Cursach ha assenyalat que s'han atès dues incidències: una incidència greu a un municipi de Mallorca per una agressió sexual i una altra lleu a un altre municipi vinculada amb una situació de comentaris sexuals cap a un grup de noies. "En relació amb l'atenció a les víctimes, l'actuació professional va consistir a realitzar contenció i acompanyament emocional, i connectar-les amb els serveis de la xarxa", ha puntualitzat Cursach.

D'altra banda, la directora insular ha assenyalat que un dels objectius que "ens plantegem des del Consell és que tothom tengui clar que les actuacions generals no només es tengui clar que el punt del No i Punt és un servei dirigit exclusivament a la prevenció i dissuasiu d’accions masclistes, sinó també d'intervenció, ja que l'equip professional contractat està perfectament qualificat". "Estam molt satisfets amb la campanya. Volem destacar que moltes dones han expressat un sentiment de seguretat amb la presència i la intervenció que feta des del punt de No i Punt", ha remarcat de Juan.

D'altra banda, el conseller ha explicat que el Consell ha organitzat l'acte central de rebuig, reivindicació i condemna de les violències masclistes en commemoració del 25N, el Dia Internacional per a l'Eradicació de la violència contra les dones del 25N a Raixa per segon any consecutiu. "Tornam a la finca de Raixa on l'any passat vàrem inaugurar El Memorial a les víctimes", ha dit de Juan. Es tracta d'una instal·lació per-manent dedicada a totes les víctimes d'assassinats de gènere a Mallorca, les 39 dones assassinades a Mallorca des de l'any 2003, en què es tenen els primers registres oficials. "És un lloc per al record i la reivindicació i de memòria, que ens serveix també de mirall com a societat i aquest any 2022 cal dir que no hem de lamentar cap assassinat d'una dona per part d'un home a Mallorca", ha dit de Juan. A l'acte del 25N hi participarà l'artista i cantant Joana Gomila i qui vulgui podrà deixar una branca d’olivera en memòria de les víctimes.
​​​​​​​
La directora insular Rosa Cursach també ha avançat que el col·lectiu Venus sense canon, entitat formada per dones que han patit la violència masclista, presentarà el dimecres 23 de novembre a Flassaders el seu llibre que ha editat amb la col·laboració del departament de Presidència.
​​​​​​​
El Consell a través de l'escola de formació Genèrica col·labora amb la majoria dels municipis de l'illa per fer actes, activitats i exposicions entorn de l'eradicació de les violències masclistes amb motiu del 25N dels quals es pot trobar informació a les xarxes del Consell. "La reivindicació del 25N està cada vegada més arrelada en la societat. Convidam tothom a participar dels actes que s'organitzen a tota Mallorca", ha assenyalat el conseller per finalitzar la seva intervenció.

Vídeos

rdp