El Consell inaugura l’exposició «40 anys de lluita LGTBI» a Manacor
(17/05/2021)
- Departament de Presidència / Comunicació i Premsa
Es tracta d’un recorregut en imatges i retalls de premsa per quatre dècades de lluita pels drets del col.lectiu a Mallorca
La consellera de Presidència, Teresa Suárez, juntament amb la directora d’Igualtat i Diversitat, Rosa Cursach, la regidora de l’àrea de polítiques transversals, Carme Gomila, i de l’associació Ben Amics, han inaugurat avui horabaixa a Manacor l’exposició «40 anys de lluita LGTBI (1976-2016)» organitzada pel departament de Presidència del Consell.
Es tracta d’una exposició que mostra a través d’imatges i titulars publicats en premsa quatre dècades de lluita del col.lectiu LGTBI a Mallorca fins arribar a l’aprovació de la Llei 8/2016 del 13 del 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals i per eradicar l’LGTBI-fòbia.. Un recorregut per 40 anys d’història que plasma la invisibilitat, la discriminació, la por i les agressions que ha patit aquest col.lectiu i que, si bé s’atura en l’aprovació de la llei autonòmica pels drets de les persones LGTBI, deixa veure que encara hi ha camí per recórrer en la lluita contra la LTGBIFòbia.
La inauguració avui coincideix precisament, amb l’aniversari de l’aprovació de la llei i amb el Dia Internacional Contra l’LGTBIFòbia.
«És un bocí de la nostra història, una història que diu molt de nosaltres de la societat que hem estat i la que volem ser» ha expressat la consellera Suárez. «És un acte de reconeixement i memòria a totes les persones del col·lectiu LGTBI que lluitaren i encara segueixen lluitant per exercir els seus drets i eradicar la discriminació» ha dit, recordant que «si avui la sexualitat encara és tabú, fa quaranta anys qualsevol manifestació de la pròpia identitat sexual i la reivindicació de drets era socialment ocultada, reprimida i castigada».
Tant Suárez com Cursach han agraït a l’associació Ben Amics la seva implicació i col·laboració en el projecte, ja que bona part del material forma part de l’arxiu de l’associació, que es posa d’aquesta manera a l’abast de tota la societat mallorquina.
D’altra banda, també s’ha volgut reconèixer el paper dels mitjans de comunicació i, especialment, de la premsa escrita com a instrument per a la recuperació de la memòria històrica, ja que a través dels reculls d’articles i fotografies de l’època som testimoni de les lluites envers els drets de les persones del col.lectiu LGTBI a Mallorca.
«Volem que tothom sigui testimoni d’aquesta història de lluita i que l’exposició «40 anys de lluita LGTBI» esdevengui una eina de sensibilització que faci la volta per tot Mallorca, per això la posam a disposició dels ajuntaments» ha dit la directora insular Rosa Cursach. «Manacor ha demostrat la seva sensibilitat i esperam que darrera d’ell la resta d’ajuntaments també s’animin a programar-la als municipis», ha conclòs.
En aquest sentit, des de Ben Amics han agraït al Consell l’aposta de recuperació de la mèmòria i a l'Ajuntament de Manacor la seva acollida «per allò simbòlic que representa i la reparació dels múltiples episodis de violència que patirem en l'antiga seu de Manacor inque ara reconciliam amb aquesta presentació de 40 anys de lluita del moviment LGTBI».
Per la seva banda, la regidora de l’àrea de polítiques transversals, Carme Gomila, ha afirmat que «necessitam seguir picant pedra i entitats com Ben Amics per abanderar la lluita. Precisament, ara que hi ha damunt la taula el debat sobre la llei trans, el feminisme ha de ser el més inclusiu possible».
L’exposició romandrà oberta al públic al Claustre de Sant Vicenç Ferrer de Manacor durant quinze dies, en horari de 9 a 20 hores, i després es traslladarà a la seu principal del Consell de Mallorca, al carrer Palau Reial.
Servei d’Atenció Integral LGTBI a Manacor
A banda de l’exposició, des del Consell també s’ha recordat la posada en marxa a finals de l’any 2020, el nou Servei d’Atenció Integral adreçat a persones del col.lectiu LGTBI a Manacor, Inca i Palma. Un servei integral del Consell que gestiona Ben Amics, que per primera vegada cobreix la part forana de Mallorca i que a Manacor s’ubica a l'Espai Na Camel•la, els dijous de 16.00 a 20.00 hores. A més d'atendre a persones del col•lectiu LGTBI, el SAI recull les demandes de familiars i professionals. El telèfon d'atenció és 682 38 89 69 i el mail sailgtbi@conselldemallorca.net.