Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El Consell inicia el projecte Arqueomallornauta per recuperar, estudiar i difondre el derelicte de Ses Fontanelles

El Consell inicia el projecte Arqueomallornauta per recuperar, estudiar i difondre el derelicte de Ses Fontanelles

(03/12/2021)

«Sabem que és una ocasió única i excepcional a la nostra vida com a investigadors i docents perquè feim feina al més alt nivell de l'arqueologia a Europa», han dit els líders dels diferents equips investigadors implicats.

El Consell de Mallorca, a través de la Direcció Insular de Patrimoni, lidera el projecte Arqueomallornauta que permetrà recuperar tot el material del derelicte de Ses Fontanelles, fins i tot possiblement el vaixell, estudiar-lo i fer un pla de difusió en el qual es preveu la museïtzació per ser exposat al Museu de Mallorca. La presentació l'han feta avui la presidenta del Consell, Catalina Cladera, la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí i Ribas, i els líders dels equips investigadors que formen part del projecte, Enrique García de Riaza (UIB), Darío Bernal (Universitat de Cadis) i Miquel Àngel Cau (Universitat de Barcelona).

Segons ha recordat Busquets, el derelicte de Ses Fontanelles es va localitzar de forma casual a la Platja de Palma el juny de 2019. «Després d'una primera intervenció d'urgència, en què es va recuperar part de la càrrega i es va poder determinar que es tracta d'un vaixell d'època tardo antiga amb un excel·lent estat de conservació, tant de l'estructura naval com de la càrrega que hi transportava, ara s'ha elaborat un full de ruta per recuperar, estudiar i difondre el derelicte de Ses Fontanelles perquè aquest vaixell junt amb l'internacionalment conegut Cabrera III són dos documents únics pel que fa a l'estudi del comerç i la navegació en època tardana». Per això, ha afegit la vicepresidenta «hem volgut comptar amb els millors de l'Estat per cada objectiu que volem aconseguir».

«Tenim un tresor, que és el nostre patrimoni, una finestra al nostre passat i que en aquest cas va més enllà del que fins ara coneixem» ha expressat la presidenta Cladera. «Amb aquest estudi obrim una nova porta al coneixement i situam Mallorca en el centre de la recerca científica i demostram l'aposta ferma del Consell per ser palanca impulsora del coneixement i institució de referència en la investigació, conservació i difusió del nostre patrimoni» ha conclòs la presidenta, que ha destacat la importància de l'entesa institucional i col·laboració amb les universitats implicades.
Tant la presidenta com la vicepresidenta han insistit que part important d'aquest projecte és la transferència del coneixement «perquè la seva difusió ens ajudi a tots com a ciutadania a entendre millor la nostra història, a conèixer-la i estimar el nostre patrimoni per a conservar-lo».

L'equip d'Arqueomallornauta està format per diferents grups d'investigació: un de la Universidad de Cádiz, especialitzat en amforologia hispanoromana i en Arqueologia de l'Alimentació antiga; un altre del grup de Recerca Arqueològica i Arqueomètrica de la Universitat de Barcelona, pioners en l'aplicació de ciències experimentals en arqueologia, en ceràmiques romanes; i personal del grup de recerca Civitas de l'àrea d'Història Antiga de la Universitat de les Illes Balears, que té per objecte l'estudi de la Diplomàcia al Món Antic, a més de comptar amb personal de la Direcció Insular de Patrimoni.

Els líders dels equips investigadors implicats han explicat que «és una ocasió única i excepcional» a la carrera del personal investigador o docent, que no tothom pot experimentar i per això han reconegut sentir-se afortunats. Així, Enrique García de Riaza (UIB), Darío Bernal (Universitat de Cadis) i Miquel Àngel Cau (Universitat de Barcelona) han explicat que faran feina durant els pròxims 3 anys per a recuperar tota la càrrega del vaixell i, si és possible extreure també l'estructura del derelicte, «que té un estat de conservació excepcional».
De fet, Bernal ha apuntat que «no hi ha cap altra vaixell a tota la mediterrània amb càrrega hispànica en aquest estat de conservació i amb aquest estat de conservació n'hi ha hagut poquíssims en tota la història de l'arqueologia subaquàtica» i també ha avançat que s'ha pogut determinar que la procedència del vaixell és Cartagena, un fet que obre noves i interessants vies d'investigació.

Tots han coincidit que aquesta troballa situa Mallorca «en el més alt nivell d'arqueologia d'Europa» i han explicat que ja s'han recuperat cent àmfores completes, quaranta de les quals tenen inscripcions, cosa que converteix Ses Fontanelles en «la col·lecció més important de tituli picti de tot l'estat espanyol».

Arqueomallornauta compta amb un pressupost de 477.000 euros i preveu tres fases d'execució, una per a excavació, una segona d'estudi de materials i possible extracció del vaixell, i una tercera de difusió. El pressupost és aportat pel Consell i el Govern, a través de Ports de les Illes Balears. El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí i Ribas, ha admès que «des del Govern estam molt contents de col·laborar amb aquest projecte que ajudarà a conèixer i estudiar el nostre patrimoni subaquàtic».

Vídeos

rdp ses fontanelles