El Patronat de la Fundació Teatre Principal sol·licita al Consell de Mallorca una aportació extraordinària de 736.826,69 euros per cobrir el dèficit previst en l’exercici 2015
El Patronat de la Fundació Teatre Principal sol·licita al Consell de Mallorca una aportació extraordinària de 736.826,69 euros per cobrir el dèficit previst en l’exercici 2015
(28/09/2015)
El Patronat també ha acordat encomanar una auditoria econòmica i de gestió per al Teatre Principal a fi de millorar l'organització interna i evitar desviacions tant en la previsió d'ingressos com en la de despeses, com les que s'han detectat en aquest exercici. Els acords es traslladaran al Ple del pròxim 8 d’octubre.
El Patronat de la Fundació Teatre Principal ha aprovat avui matí una proposta per sol·licitar al Ple del Consell de Mallorca una aportació extraordinària dins l’exercici de 2015 per un import de 736.826,69 euros, per cobrir les desviacions pressupostàries detectades. L’objectiu és fer viable la normal activitat del Teatre i no haver d’interrompre programacions. En cas contrari, s’haurien d’aplicar mesures dràstiques de reducció de despeses ordinàries.
El dèficit sorgit és fruit d’un desajustament pressupostari tant pel que fa a les previsions de despeses com a les previsions d’ingressos, fetes inicialmente per l’anterior equip de govern. A dia d’avui ja se sap que les despeses finals del Teatre Principal a 31 de desembre de 2015 seran majors de les pressupostades inicialment, preveient una desviació de 495.870,12 euros a l’alça. Mentre que els ingressos seran inferiors als pressupostats, amb una reducció de 240.956,57 euros. Tot això és fruit, segons el vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles, “d’una previsió inicial d’ingressos i despeses irreal”. “Si volem mantenir el Teatre Principal obert hem de sol·licitar al Consell una aportació de caràcter extraordinari i greu, que puja a més de 726 mil euros, i que representa un 18% del pressupost de què disposa el Teatre”, explica Miralles, “al mateix temps que assumim el compromís de responsabilitat perquè això no torni a passar. No ens podem permetre despeses desorbitades per una mala gestió, mala coordinació i mala gerència al capdavant del Teatre Principal. Per això hem de fer una passa més i demanam una auditoria econòmica i de gestió”.
La part més important de desviament en les previsions de despesa inicials s’atribueix als serveis culturals, és a dir, a la programació d’activitats i representacions. El director gerent del Teatre Principal, Rafel M. Creus, ha explicat que pel que fa a la programació de setembre a desembre “l’únic que hem fet és reduir costos. Me varen deixar una programació aparaulada però no tancada, que afectava sobretot a obres de teatre i dansa de companyies mallorquines. El més fàcil hagués estat aturar la programació, però no. El que vaig decidir és optar per pressupostos més modestos en dos espectacles, el d’Antologia de la sarsuela i una vetllada de ballet al Novembre, que han significat un estalvi de més de 100.000 euros”.
Per al vicepresident i conseller de Cultura, Francesc Miralles, estam davant “una manca de procediments, de previsió i de respecte en l’ús de doblers públics. Volem defensar la viabilitat del Teatre Principal i per això s’ha de millorar la gestió. Esperam que el Consell ho pugui assumir per evitar mesures més dràstiques”.