Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El Teatre Principal estrena “Ganivets a les gallines”, de David Harrower

El Teatre Principal estrena “Ganivets a les gallines”, de David Harrower

(11/11/2015)

El Teatre Principal estrenarà aquest divendres 13 de novembre “Ganivets a les gallines”, una obra original del dramaturg escocès David Harrower, en una producció pròpia que ha estat dirigida per Pere Fullana i que compta amb la interpretació de Carles Molinet, Antoni Pons, Lucía Sánchez i Rosa Serra.

Aquesta obra ha estat presentada avui matí pel director del Teatre Principal i director insular de Cultura, Rafel M. Creus, que s’ha referit a ella “com una de les grans apostes del Teatre Principal dins la temporada”. Ha destacat el caràcter multidisciplinar del muntatge ja que, a més de la feina actoral dels quatre intèrprets compta amb la música en directe de Miquel Àngel Aguiló i Joan Garcies, autors també de les composicions, i de les projeccions audiovisuals creades per Luis Ortas.

El director del muntatge teatral, Pere Fullana, ha explicat que “a partir d’un drama rural clàssic, en aquesta obra van sortint una sèrie de ramificacions filosòfiques, ideològiques i, fins i tot, religioses”. Amb l’estructura formal d’una acció dramàtica d’un triangle amorós, “la història que se conta, per damunt de tot, és la història d’una dona jove, i de quina manera aquesta dona encaixa dins el món. Ella descobreix que ho pot fer a través del llenguatge, a través de les denominacions de les coses”. Al llarg de l’obra aquesta dona jove, “que representa a totes les dones joves i, per extensió, a totes les dones, pateix una transformació i aquesta transformació té moltes lectures, i una d’elles és la de l’alliberament de la dona davant les tradicions i pressions masclistes”, segueix explicant Pere Fullana.

Per al director, allò veritablement interessant de la dona jove (l’únic personatge de l’obra que no té nom propi) és que per a desenvolupar aquesta transformació “decideix quedar a casa, no fugir. És com si digués `si jo canviï, canvia el món´. De fet una frase que pronuncia al principi i al final de l’obra és `les coses canvien cada cop que les mir´”.

“Ganivets a les gallines” va ser escrita el 1995 i va suposar la renovació del teatre escocès i, al mateix temps, va tenir una gran influència entre els joves dramaturgs de l’època. La traducció al català és obra de Salvador Oliva, i el filòleg mallorquí Joan Melià ha fet una adaptació aposta per a l’ocasió. Pere Fullana explica el perquè: “Harrower va escriure l’obra en un anglès propi de l’àmbit rural escocès, Melià ha creat un llenguatge exclusiu, una combinació d’elements de la llengua literària, amb el mallorquí pagès, paraules d’algunes pobles, o de Menorca”.

“Ganivets a les gallines” s’estrenarà el divendres 13 de novembre a les 21 hores a la Sala Petita del Teatre Principal i se’n faran cinc funcions més, els dies 14, 15, 20, 21 i 22 a la mateixa hora.