Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El Teatre Principal ret homenatge a Manuel de Falla amb la producció dels ballets “El amor brujo” i “El sombrero de tres picos”

El Teatre Principal ret homenatge a Manuel de Falla amb la producció dels ballets “El amor brujo” i “El sombrero de tres picos”

(30/11/2015)

El Teatre Principal de Palma estrenarà el proper divendres 4 de desembre els ballets El amor brujo i El sombrero de tres picos, originals de Manuel de Falla, a càrrec del Ballet Español Illes Balears i l’Orquestra Simfònica Illes Balears.

Aquesta producció pròpia del Teatre Principal coincideix amb el primer centenari de l’estrena d’El amor brujo i, precisament per això, s’ha volgut retre homenatge a Manuel de Falla amb aquesta producció.

Rafel M. Creus, director gerent del Teatre Principal, ha presentat avui matí aquest espectacle, en un acte en el qual també ha assistit Miquel Ortega, que s’encarrega de dirigir l’Orquestra Simfònica, José Cabrera, director del Ballet Español Illes Balears, i Beatriz Lora, que interpreta el paper de Candelas a El amor brujo. Creus ha destacat l’esforç que està fent el Consell de Mallorca i el Teatre Principal per programar i produir dansa, “un gènere no sempre habitual als teatres de Mallorca”, i ha recordat els diversos muntatges coreogràfics programats al llarg de l’any a la històrica sala del carrer de la Riera de Palma. El director gerent del Teatre Principal ha celebrat també l’acord al qual s'ha arribat amb el Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca, gràcies al qual diversos alumnes de dansa, d’entre 12 i 13 anys, participen en aquesta producció.

Per la seva part, Miquel Ortega ha destacat “el nivell prou alt” de les dues composicions de Manuel de Falla, que estan a “l’alçada de les millors peces dels grans compositors europeus”. Ortega, que ha dirigit aquests ballets en anteriors ocasions, fins i tot amb la companyia d’Antonio Gades, ha posat un especial èmfasi en la figura de María Lejárraga, escriptora i feminista de principi de segle que seria l’autora literària d’ambdues obres però que, degut a la seva militància a favor dels drets de la dona i als prejudicis de l’època, no va veure reconeguda la seva feina.

José Cabrera, director del Ballet Español Illes Balears, ha explicat que les dues obres, El sombrero de tres picos i El amor brujo, són “quasi antagòniques, contrasten entre si, ja que la primera es va crear com una pantomima, una obra còmica, mentre que la segona és dramàtica i acaba malament”. Aquest és, precisament, un dels punts forts del doble programa de ballet, un contrast que el mateix Cabrera ha volgut realçar per fer-lo més atractiu al públic. Cabrera també ha anunciat que, donada la curta durada de l’original d’El amor brujo, hi ha afegit uns números de flamenc, on s’explica l’origen del drama que es viurà a continuació, “per fer-ho ens hem basat en les produccions d’Antonio Gades i en la pel·lícula de Carlos Saura”, interpretats pels guitarristes Jorge Espejo i Rubén de Rosario i la “cantaora” Nuria Millán.

A més de Jose Cabrera i Beatriz Lora, els principals papers estan interpretats per Laura Esteso, José Luis Ponce, Verónica Luque, José Iván Ibancos, Jonathan Gómez de las Heras, Juan Francisco González, Natividad Calderón i Concha del Mar.

El sombrero de tres picos – El amor brujo s’estrenarà el divendres 4 de desembre a les 20 hores a la Sala Gran del Teatre Principal. La funció es repetirà el dissabte 5 i el diumenge 6 de desembre a les 18 hores.