Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Els jardins de Natzaret un dels pocs espais verds que es podran visitar en el festival Open House Palma

Els jardins de Natzaret un dels pocs espais verds que es podran visitar en el festival Open House Palma

(20/10/2022)

La consellera de Medi Ambient Ribot destaca que: «els jardins de Natzaret són un espai privilegiat a l’abast de tota la ciutadania de Mallorca»

Els jardins de Natzaret, ubicats a la finca de s'Hort del Terreno, obrin les portes al públic aquest dissabte en el marc de la segona edició del festival d’arquitectura per a no arquitectes Open House Palma. Es podran visitar de forma gratuïta de 10 a 14 hores i s’hi organitzaran visites guiades. L'accés al recinte serà per l'avinguda de Gabriel Roca, al passeig marítim de Palma. Més informació: https://openhousepalma.org/edificis/jardins-de-natzaret/

Open House Palma és el major festival d’arquitectura i portes obertes de la nostra ciutat. Durant un cap de setmana a l’any, obren al públic més de 70 edificis i espais, habitualment tancats o ocults a la ciutadania, de manera gratuïta, tots tenen com a denominador comú ser els millors exemples d’arquitectura i disseny de Palma. Es tracta d’un esdeveniment plural i multidisciplinari on tothom hi té cabuda.

El valor patrimonial dels jardins, mirador i hort es deu a la seva tipologia, ja que es tracta de l'únic exemple de jardí del segle XIX que es conserva a Palma. La finca data del 1784 i la construcció de la zona verda es va fer entre la segona meitat del segle XVIII i principis del segle XX. El Consell de Mallorca es fa càrrec del manteniment dels jardins d'ençà que es va firmar un conveni, el 2006, amb la Fundació Natzaret del Bisbat de Mallorca. Segons estableix el conveni, la Fundació va cedir 3.500 metres quadrats dels jardins durant un període de vint-i-cinc anys.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot ha volgut expressar que «és un orgull per al Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient poder oferir els jardins romàntics de Natzaret perquè siguin visitats durant el festival més important d’arquitectura de Palma. Els jardins de Natzaret són un espai privilegiat a l’abast de tota la ciutadania de Mallorca, un raconet verd de Palma ideal ja sigui per fer-hi una passejada o per seure a l'ombra en algun banc de pedra i pintar. L'arxiduc Lluís Salvador deia que aquesta era la millor panoràmica de la badia de Palma».

Per la seva banda, Inmaculada Férriz, directora insular de Medi Ambient, ha recordat que «des de setembre del 2021, els jardins es poden visitar de forma gratuïta de dilluns a divendres de 10.00 a 14.00 h. Així, la feina feta pel Consell per recuperar aquest espai privilegiat és a disposició de qualsevol persona que s’hi vulgui apropar. Actualment es treballa per ampliar els horaris als dissabtes per facilitar-ne el gaudi de més persones».

Open House Palma té l’esperit d’obrir la ciutat, l’arquitectura i el patrimoni a tots els veïns i veïnes, agents socials, tècnics i professionals; involucrant de manera transversal associacions i col·lectius locals, enfortint el teixit social cercant la participació ciutadana i promovent la implicació i el diàleg de diferents estrats socials, edats i perfils professionals.

Gabriel Noguera Vich, coordinador d'edificis del Festival Open House Palma 2022, ha destacat «que des d’Open House Palma estam molt contents d’haver pogut integrar espais verds en la segona edició del festival. Els jardins de Natzaret són un espai únic, en ser un jardí romàntic en mans d’una institució pública i poder-se visitar. Per aquest motiu agraïm al Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient que ens hagi permès organitzar-hi aquesta visita».

Els jardins i l'hort de Natzaret, en el barri palmesà del Terreny és un jardí amb influències del classicisme, romanticisme i modernisme. La finca i el terreny varen ser del cardenal Despuig, qui la va comprar el 1805 amb la idea de convertir-la en un museu. Finalment, les obres es varen dipositar a la finca de Raixa a Bunyola, propietat del Consell de Mallorca.

El 2004, gràcies a l'acord entre el Consell de Mallorca, l'Ajuntament de Palma i la Fundació Natzaret del Bisbat de Mallorca, els jardins de Natzaret i la possessió varen ser declarats bé d'interès cultural (BIC) en la categoria de jardí històric.