Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

La presidenta del Consell inaugura la IV edició del Certamen de fotografia serra de Tramuntana emmarcat en el desè aniversari de la distinció Unesco

La presidenta del Consell inaugura la IV edició del Certamen de fotografia serra de Tramuntana emmarcat en el desè aniversari de la distinció Unesco

(01/12/2021)

  • Les dotze instantànies premiades es podran visitar fins al 7 de gener a Puigpunyent i posteriorment l’exposició es traslladarà a altres municipis de la Tramuntana.
  • Cladera: |«Aquest concurs ens ajuda a difondre els valors de la Serra com a paisatge cultural que hem de seguir mantenint vius».

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha inaugurat a Puigpunyent la IV edició del Certamen de fotografia serra de Tramuntana, sota el títol '10 anys serra de Tramuntana. Ahir i Avui', que fa referència a la celebració del desè aniversari de la distinció Unesco com a Patrimoni de la Humanitat.

En aquesta edició les imatges han posat la mirada tant en els elements de la Serra que s'han mantingut immutables amb el pas del temps com en aquells que han evolucionat i l'han fet mereixedora de la inscripció com a Paisatge cultural de la Unesco. Les dotze instantànies premiades es podran visitar fins al 7 de gener a Puigpunyent i posteriorment a altres municipis de la Tramuntana. «Aquest concurs ens ajuda a difondre els valors de la Serra com a paisatge cultural que hem de seguir mantenint vius», ha assenyalat Cladera, qui també ha remarcat el fet que «hem de preservar la Serra, però també dinamitzar-la per garantir el seu futur. Perquè la Serra és de tots i tots fem Serra».

Enguany hi havia quatre categories dotades de tres premis cada una: 800 € per al guanyador/a, i dos premis d'honor dotats de 400 € i 200 € respectivament. A més, i seguint la iniciativa del III Certamen de fotografia, hi ha un certamen virtual a través de les xarxes socials del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, per votar la millor fotografia de les elegides pel jurat amb un premi de 100 €. La quantia total de premis ascendeix a 5.700 euros.

Les 4 categories són les següents: 'La Serra intacta', amb l'objectiu de captar el medi físic de la Serra, amb imatges on no s'aprecien alteracions fetes pels humans, és a dir la Serra com era fa segles; la 'Vida a la Serra', sobre la biodiversitat: els humans, animals i plantes que conviuen dins l'espai que comprèn la serra de Tramuntana; 'Transformació de la Serra', que posa èmfasi en l'impacte humà, sempre de forma respectuosa, per adaptar la vida a les condicions adverses del terreny, on s’han captat elements del patrimoni etnològic de la Serra (marjades de pedra en sec i la xarxa hidràulica). I 'Refugi a la Serra', que dota de protagonisme als aixoplucs que s'han construït a la serra de Tramuntana, com per exemple possessions, llogarets o torres de defensa.

Com a la resta d'edicions el certamen ha comptat amb la col·laboració de l'associació de Fotògrafs de Natura de les Illes Balears (AFONIB) que s'encarreguen de l'assessorament tècnic a les fotografies i que també han format part del jurat, junt amb el director insular de Territori, Miquel Vadell, i el periodista i guia cultural, Joan Carles Palos.

En total han participat en aquest certamen 333 fotografies, una mostra de la consolidació i l'interès que genera aquest concurs. La presidenta del Consell de Mallorca i la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, han felicitat els guanyadors, han fet entrega dels premis a la plaça i els han agraït la seva participació, així com també als membres d’AFONIB.

Aquesta exposició forma part de l'agenda d'actes organitzada pel Consell de Mallorca, en la qual s'han implicat els departaments de la institució amb motiu de la celebració del desè aniversari amb activitats  en els diferents municipis, per ampliar i diversificar l’oferta cultural. Com per exemple les visites emblemàtiques, les rutes culturals guiades i el tast a la Serra, que continuaran l'any 2022. Entre les activitats d'aquesta agenda hi havia l'estrena de la pel·lícula ‘Correnties’, la inauguració  d'un dels molins de Galatzó, el cicle de conferències de Paisatges Culturals, circuits de curses infantils serra de Tramuntana, etc.

A continuació teniu el resultat del certamen amb la categoria, classificació, títol de fotografia i autor:

           Categoria      Classificació             Títol fotografia                 Autor
       La Serra intacta     Primer Premi         Mar de boira   Dídac Faus Momparler
      Segon Premi Costa nord (direcció nord)   Sebastià Bota Ferragut
      Tercer Premi    Un missatge a la roca   Bartomeu Santandreu Borràs
    
      La vida a la Serra    Primer Premi              Descarat   Bartomeu Fiol Obrador
     Segon Premi        Àguila peixatera   Txema García Laseca
     Tercer Premi    El galliner d’en Guarín     Marc Marco Ripoll
    
 Transformació de la Serra    Primer Premi L’aigua de l’embassament     Marc Marco Ripoll
     Segon Premi       Port d’es Canonge   Sebastià Bota Ferragut
     Tercer Premi           Casa de neu 1     Pep Forteza Mestre
    
        Refugi a la Serra     Primer PremiAlbercutx sota les estrelles    Txema García Laseca
     Segon Premi               Cosconar   Sebastià Bota Ferragut
     Tercer Premi“Constipador” del castell d’Alaró de nit Cayetano Rosselló Mercer

Teniu més informació i accés a les imatges fent clic aquí.

Vídeos

premis