Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Nova mostra de gravats del fons de la Biblioteca Lluís Alemany

Nova mostra de gravats del fons de la Biblioteca Lluís Alemany

(06/07/2017)

L’exposició «Dos gravadors contemporanis de Bartomeu Maura» recull l’obra de Josep Maria Rosselló i Enric Vaquer Atencia, el primer, condeixeble de Maura i, l’altre, el seu alumne. Una mostra que es podrà visitar al Centre Cultural la Misericòrdia fins la darrera setmana de setembre.

Josep Maria Rosselló Padrós i Enric Vaquer Atencia varen néixer a Palma al segle XIX. Els dos són contemporanis del gran gravador Bartomeu Maura i els dos foren alumnes de l’Escola Especial de Pintura, Dibuix i Gravat de la Real Academia de San Fernando, a Madrid, on Rosselló coincidí amb Bartomeu Maura. Els dos foren també deixebles del professor valencià Domingo Martínez Aparici, que tengué sobre ells una gran influència.

 

Josep Ma Rosselló va obtenir amb una sèrie de passatges de la vida de sant Bruno una Menció Honorífica a l’Exposició Nacional de Belles Arts de 1864. Amplià els seus estudis de gravador amb Henriquel-Dupont, a París, on es va fer amic de Marià Fortuny, que el retratà.

 

A l’Exposició Nacional de Madrid de 1866 obtení una medalla pel seu retrat de Van Dick, galardó que va repetir a l’Exposició de 1871. El 1872 l’anomenaren director de la Calcografía Nacional, però als pocs dies va ser atropellat pel tren i morí als 31 anys.

 

Enric Vaquer nasqué un any després de la mort de Rosselló i morí el 1915, amb 78 anys. El seu pare era escultor i amb ell va conéixer els gravats de Durer, mentre que les primeres lliçons de gravat les aprenia de Bartomeu Maura. Va ser gravador del Banco de España i el seu bon quefer arribà fins a Londres on gravà bitllets de banc, accions i obligacions, i segells de correus. Segells que també gravà per Espanya i altres nacions europees, amb reconeixement internacional i encàrrecs dels Estats Units. Es dedicà també a la crítica d’art a El Globo i La Época i a la fotografia amb la qual va obtenir tants d’èxits, premis i distincions com amb el gravat.