Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Patrimoni repeteix visita a la fàbrica de Can Ribas del barri de la Soledat davant la gran demanda d’assistents

Patrimoni repeteix visita a la fàbrica de Can Ribas del barri de la Soledat davant la gran demanda d’assistents

(16/10/2015)

Després de l’èxit de la primera visita, la unitat de Patrimoni Historicoindustrial amb la col·laboració del Museu Krekovic han decidit programar per aquest dissabte, 17 d’octubre a les 10h, una nova visita a un dels pocs testimonis del passat industrial que queden a Palma: l’antiga fàbrica tèxtil de Can Ribas. L’activitat s’inscriu dins les visites guiades gratuïtes organitzades en motiu de les Jornades Europees del Patrimoni.

Unes 90 persones ja han pogut conèixer de primera mà la història que envolta alguns dels indrets més significatius del patrimoni industrial illenc gràcies a les visites guiades, gratuïtes i destinades a tota la ciutadania que ha organitzat el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell en motiu de les Jornades Europees del Patrimoni. Les visites, celebrades al llarg de tres dissabtes del mes de setembre, han permès redescobrir els vestigis de la indústria tèxtil a la barriada de la Soledat de Palma –Can Ribas i la fàbrica de calçat Salom, més coneguda amb la marca Calzados Gorila-, algunes de les fàbriques del passat tèxtil de Sóller –Can Pizà i Can Moiana-, i els molins  d’en Fraret i la Farinera d’en Beió a Manacor.

L’elevat interès que han generat les visites guiades al patrimoni industrial i tècnic de Mallorca ha fet que, en totes elles, el nivell de participació hagi estat molt elevat i hagi tengut gran acceptació entre gent de totes les edats, amb especial incidència entre el públic familiar i també entre les persones de certa edat. D’entre elles, la que va generar més interès quan es va realitzar per primera vegada, el passat 12 de setembre, va ser la que va transcórrer per la Soledat, on els veïnats residents alberguen un sentiment de nostàlgia per tot allò que s’ha perdut, a la vegada que treballen activamente per millorar aquesta barriada de Palma.

Aquella primera visita a la fàbrica de Can Ribas va reunir unes 30 persones i, davant l’elevada demanda i interès per part de la gent, especialmente entre els veïnats de la Soledat, ara des de Patrimoni Historicoindustrial i el Museu Krekovic s’ha decidit repetir la visita aquest dissabte, 17 d’octubre, a les 10h. El lloc de trobada és a Can Ribas per poder visitar tant l’exterior com l’interior de l’antiga fàbrica de flassades de llana, testimoni del potencial industrial que Palma va tenir entre finals del segle XIX i la primera metitat del segle XX. La visita serà guiada per Maria del Mar Gaita, directora del Museu Krekovic, en un intent d’impulsar aquesta barriada i donar visibilitat als espais emblemàtics que han marcat la història de la gent que hi viu. En aquests moments ja estan cobertes les 40 places que s’han posat a disposición de les persones interessades, que podran entrar a l’interior de la fàbrica, un espai que habitualment està tancat.