Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

El Consell de Mallorca rep els primers fons europeus pel projecte estratègic «Tanca el cercle»

El Consell de Mallorca rep els primers fons europeus pel projecte estratègic «Tanca el cercle»

(10/10/2022)

  • Departament Sostenibilitat i Medi Ambient

La consellera de Medi ambient Ribot: «amb un fons de Turisme Sostenible se finançaran plantes d’orgànica, que revertiran directament sobre el sector agrícola, que serà més fort gràcies al compost a preu públic»

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, acompanyada del conseller de Transició, Turisme i Esports, Andreu Serra, ha presentat els primers Fons Europeus de Recuperació i Resiliència Next Generation i l’aprovació de l’informe del projecte bàsic de la planta d’orgànica de Llucmajor. A la trobada amb els mitjans de comunicació també hi ha assistit el director insular de Residus, Juan Carrasco.

En concret, són 4,9 milions d’euros de la partida per Turisme Sostenible que seran integraments destinats a la planta d’orgànica de Llucmajor del projecte «Tanca el cercle». Aquest projecte suposarà la construcció de cinc plantes de compostatge (Llucmajor, Santa Margalida, Marratxí, Calvià i Felanitx) per tractar tota la matèria produïda a l’illa. I s’hi podrà generar compost ecològic que es comercialitzarà a preu públic. Amb les plantes s’afrontarà la contradicció que suposa disposar de grans quantitats de matèria orgànica que no s’usa per generar compost.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha indicat que «tots sabem que el nostre sistema turístic pateix d’una gran dependència del turisme. Aquesta feblesa també se pot entendre com una oportunitat. Aprofitant els recursos que genera, fomentam altres sectors i diversificam».

«És l’esperit d’aquest anunci que fem avui, amb un fons de Turisme Sostenible se finançaran plantes d’orgànica, que revertiran directament sobre el sector agrícola, que serà més fort gràcies al compost a preu públic», ha puntualitzat Ribot.

Per la seva banda, el conseller de Transició, Turisme i Esports, Andreu Serra ha valorat «totes les inversions que feim des dels Fons Europeus Turístics cerquen una millora en la circularitat i la sostenibilitat de tota la cadena de valor turística de l’illa, i aquesta inversió n’és un clar exemple».

La primera planta de compostatge

Llucmajor és un dels municipis on més residus orgànics es generen de tot Mallorca. És una de les zones on més recollida potencial d’aquesta matèria es preveu en els pròxims anys. Segons les dades del servei públic de tractament de residus, el municipi de Llucmajor va recollir l’any 2021 més de 1.400 tones de fracció orgànica.

Entre els avantatges que suposa el projecte de la nova planta de compostatge de Llucmajor, la consellera ha destacat que «millorarà de forma significativa la sostenibilitat de Llucmajor i dels municipis del voltant i suposarà un gran estalvi econòmic en els serveis de recollides municipals, a més d'ajudar mediambientalment per a la reducció d'emissions en el transport dels bioresidus».

Manifest «Tanca el cercle»

«Tanca el cercle» suposarà, per tant, una passa endavant en molts sentits:

  • Farem més fort el sector primari mallorquí, augmentarem la resiliència i disminuirem la dependència de les importacions, gràcies al fet que s’oferirà compost a preu públic.
  • Es reduiran emissions associades a la importació de compost. Aproximadament 8.395,92 tones de CO₂ emeses a l’any.
  • S’abaratiran costos per als ajuntaments gràcies a la distribució territorial de les plantes, donat que avui tota l’orgànica s’ha de portar fins a Son Reus i es reduiran també les emissions associades a aquests trajectes.
  • Tancarem el cercle de la matèria orgànica a Mallorca; deixarem d’incinerar matèria orgànica i augmentarem la nostra sobirania alimentària.