Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Clara Hammerl, una dona per redescobrir

Clara Hammerl, una dona per redescobrir

(21/03/2017)

El Consell de Mallorca va organitzar la presentació a ciutat del llibre escrit per l'historiador Pere Salas "Clara Hammerl. Una dona de paraula" amb la col·laboració de Caixa Colonya i l'Ajuntament de Pollença. Un acte que enceta l'any de Clara Hammerl al Consell sota la campanya "Mallorca té nom de dona" del departament de Participació Ciutadana i Presidència.

A l'acte van assistir el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado,  directora insular d'Igualtat, Nina Parrón, la vicepresidenta de Caixa Colonya de Pollença, Joana Colom i el batle de Pollença Miquel Àngel March i l'historiador Pere Salas, entre altres autoritats. 

El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado va ser l'encarregat d'obrir l'acte amb el compromís del Consell de Mallorca en treballar de forma interinstitucional amb els ajuntaments per aconseguir recuperar noms de dones i introduir-los i visibilitzant-los en la nostra societat. “Volem que sigui una feina que perduri en el temps, i que aquestes dones no siguin mai més oblidades”.

El seguí Nina Parrón, directora insular d'Igualtat destacà la importància de la campanya "Mallorca té nom de dona" perquè és necessari destacar i visualitzar models positius de dones amb qui emmirallar-nos, però desgraciadament moltes d'elles han estat esborrades i invisibilitzades després de la seva mort. Per aquest motiu és tan important que recordem i ressuscitem els seus noms i les seves històries als nostres carrers, places i espais públics que en aquests moments estan totalment masculinitzats.

"Vull començar dient que realment es mereix un reconeixement, com a persona compromesa de per vida amb uns valors de solidaritat i progrés que va esdevenir exemplar per a tots els nostres avantpassats, no pot ser abandonada en l'oblit i quedar fora de la història." Així iniciava la seva presentació Pere Salas, autor del llibre, que explicà al públic el perquè de la seva investigació. "Quan vaig començar a estudiar a Guillem Cifre, la figura de Clara Hammerl era difosa, gairebé inexistent. A mesura que vaig anar investigant sols trobava una llegenda negra i records poc afalagadors. Perquè han hagut de passar més de 80 anys perquè es parli d'ella? Pel mateix motiu que el seu marit pel conservadorisme primer, i pel franquisme després volgueren fer desaparèixer el seu record. Però en el cas de Clara Hammerl, influïa un altre factor; ser una dona". Desenvolupar rols d'home en el món dels negocis i tenir un caràcter emprenedor i fort, eren qualitats que en aquells moments no eren ben vistos en una societat conservadora, això va fer que el record que es guardés de tot el que va fer Clara Hammerl quedés enterrat i tergiversat. Amb aquest llibre s'espera fer una passa més perquè es conegui qui era realment, les seves grans fites i el que ha significat la seva figura per l'illa de Mallorca.

Concloent la vicepresidenta de Caixa Colonya de Pollença, Joana Colom i el batle de Pollença, Miquel Àngel March li dedicaren també unes paraules al seu record. "Que sempre perduri el seu llegat i que després de 100 anys de foscor volem donar llum a una dona extraordinària." Concloïa M. Àngel March. Jurado tancà l'acte amb una reflexió "Veure com conceptes que s'han dit en aquesta taula com conservadorisme, franquisme, masclisme s'enfronten a una dona que fa més de 100 anys que ha merescut paraules com compromís, solidaritat, progrés, voluntat, amabilitat i lluita, fa que sigui una història, que ben segur, valdrà la pena ser llegida i compartida."

Les veus i el ritme del cor juvenil del Teatre Principal tancaren una vetllada que es nega a oblidar dones tan valuoses per a la societat mallorquina com Clara Hammerl.