Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca ha destinat 1,8 milions d’euros a la recuperació d’elements de caire patrimonial i paisatgístic que varen ser essencials en la declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial

El Consell de Mallorca ha destinat 1,8 milions d’euros a la recuperació d’elements de caire patrimonial i paisatgístic que varen ser essencials en la declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial

(23/03/2015)

El Conseller de Presidència, Jaume Juan, ha visitat la finca can Costumer que ha estat objecte d’un projecte de recuperació paisatgística que ha permès recuperar dues hectàrees d’olivar a Sóller

El Conseller de Presidència, Jaume Juan, i el gerent del Consorci Serra de Tramuntana, Bartomeu Deyà, han visitat avui la finca can Costumer, situada a Sóller, que ha estat objecte d’un projecte de recuperació paisatgística subvencionat pel Consell de Mallorca, a través del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial. A la visita també hi han assistit el batle de Sóller, Carlos Simarro, el regidor Miquel Bestard, i el president del Consell Regulador de la D.O. Oli de Mallorca, Josep Oliver, que s’han interessat pel resultat d’aquesta actuació que s’ha dut a terme a través de la convocatòria d'ajudes de la institució insular per al finançament d'actuacions de conservació dels elements de caire patrimonial i paisatgístic que varen ser essencials en la declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial.

 

Acompanyats de Joan Puig, el propietari de la finca, els representants del Consell i del consistori han pogut comprovar in situ el resultat d’aquest projecte, que ha permès recuperar més de dues hectàrees d’olivar que havia quedat envaït per pinar. El conseller de presidència, Jaume Juan, ha destacat la importància d’accions com aquesta que, per una banda, permeten recuperar els cultius tradicionals de la Serra de Tramuntana i, per altra banda, la retirada de les plantes invasores, en aquest cas el pins, suposa una important mesura de prevenció d’incendis.

 

Un dels objectius que s’ha marcat des del Consell de Mallorca dins el pla de gestió presentat a la UNESCO ha estat fomentar el manteniment i la recuperació de l’activitat econòmica que sustenta la declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial.  En aquest sentit cal recordar que la declaració de la UNESCO és un reconeixement a l’adaptació que l’home ha fet durant segles d’un territori per poder dur a terme una activitat lligada principalment al sector primari.  Per aquest motiu, el Consell de Mallorca s’ha centrat en iniciatives encaminades a mantenir i fomentar l’activitat econòmica  de la Serra de Tramuntana.  Així, s’ha prioritzat la despesa pressupostària del Consorci Serra de Tramuntana en ajudar al manteniment i millora d’aquesta activitat, bàsicament agrària, pel que s’han destinat 1.800.000 euros durant els anys 2014 i 2015 a subvencionar projectes de recuperació dels espais agraris en desús i els elements etnològics relacionats amb la conducció d’aigua i sistemes de regadiu.

 

L’exercici 2014 es varen subvencionar 73 projectes amb un import total d’1 milió €

 

A la convocatòria de subvencions de l’exercici 2014 es varen presentar  121 sol·licituds, de les quals foren aprovades 73. La convocatòria de 2014 comprenia dues línies d’ajudes, per una banda projectes de recuperació del paisatge agrícola i el seu entorn, i per altra, projectes de recuperació dels elements etnològics.

Pel que fa a la recuperació agrícola i el seu entorn s’aprovaren subvencions per 36 projectes, amb un pressupost total de 500.000 €.

La major part de les actuacions eren per dur a terme projectes de recuperació d’olivars i eliminació d’espècies invasores; eliminació de combustible vegetal generat per l’incendi de la serra de fa dos anys; i treballs de regeneració agrícola i de prevenció d’incendis.

Pel que fa als projectes de recuperació dels elements etnològics, es varen concedir 37 ajudes, també pe un import total de 500.000€

Les actuacions que s’han dut a terme amb aquesta segona línia d’ajudes han estat projectes de recuperació del elements etnològics, principalment destinats a la captació, conducció i emmagatzematge d’aigua. Així la major part dels projectes han suposat actuacions de restauració i recuperació de safreigs, aljubs, siquies, sinis i fonts.

En referència al percentatge de la subvenció respecte el pressupost del projecte, 46 actuacions es varen subvencionar al 100% (les que tenien un cost inferior a 15.000 €); 20 projectes reberen una subvenció del 90 % (els que tenien un cost d’entre 15.000 i 25.000 €); i els 7 projectes restants se subvencionaren al 80% (els que tenien un cost superior a 25.000 €).

 

Oberta la convocatòria de subvencions per a 2015

 

El Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial ha aprovat, per segon any consecutiu, la convocatòria de subvencions per facilitar el manteniment i la recuperació de l’activitat econòmica que sustenta la declaració de la UNESCO per a la Serra de Tramuntana com a Paisatge Cultural. Enguany, com a novetat, s’han incorporat a la convocatòria els 19 ajuntaments que tenen territori dins la Serra. La convocatòria de subvencions de 2014 estava destinada exclusivament a particulars.

Així, el Consorci, que compta amb un pressupost per a l’exercici 2015 d’1,5 milions d’euros, en destina 800.000 a aquesta línia d’ajudes per a recuperar els elements etnològics relacionats principalment amb la conducció d’aigua i sistemes de regadiu (500.000 euros) i els  espais agraris en desús (300.000 euros).

En els cas dels particulars, se subvencionaran projectes de recuperació de paisatge agrícola i elements etnològics fins a un màxim de 20.000 €. Els projectes inferiors a 10.000 euros se subvencionaran al 100 %; els projectes entre 10.000 i 20.000 euros rebran una ajuda del 90 %, mentre que se subvencionarà el 80 % dels que superin els 20.000.

Respecte als ajuntaments, els projectes se subvencionaran al 100 %, també amb un límit màxim de 20.000 €, i en aquest cas a més d’actuacions de recuperació de paisatge agrícola d’elements etnològics, també poden optar a subvenció els projectes de recuperació forestal.

El termini per a presentar les sol·licituds per poder accedir a aquestes ajudes conclou el proper dia 15 d'abril de 2015.