Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca posa en marxa una sèrie d’actuacions a la zona del Llevant de Mallorca

El Consell de Mallorca posa en marxa una sèrie d’actuacions a la zona del Llevant de Mallorca

(11/10/2018)

Miquel Ensenyat ha presidit avui matí un Consell Executiu urgent que ha aprovat un decret d’emergència mitjançant el qual s’han adoptat una sèrie de mesures per pal•liar els danys produïts a la zona de Llevant.

 

 

El president acompanyat dels consellers i conselleres responsables dels departaments de Medi Ambient, Desenvolupament Local, i Territori i Infraestructures ha explicat en roda de premsa les actuacions que la institució durà a terme per pal·liar la situació dels municipis afectats per les inundacions del passat dimarts al llevant mallorquí.

 

La consellera executiva de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, ha donat compte de les actuacions que es realitzaran a les infraestructures afectades per les inundacions del passat dimarts en aquella zona.

La consellera ha explicat que les inundacions «han afectat pràcticament a totes les carreteres de la xarxa viària del Llevant de l’illa, i de manera molt quantiosa». Durant aquest dimecres han arribat a estar tallades al trànsit fins a 17 carreteres i s’han hagut de fer actuacions en un total de 22 carreteres. El resultat és que aquest dijous ja només resten tancades 4 carreteres: Ma-12, Ma-4041, Ma-4042, Ma-4023. A aquestes vies s’afegeix el tall del carrer que travessa el centre de Sant Llorenç des Cardassar.

El pressupost total que s’ha previst per a la reparació de tota la infraestructura viària afectada ascendeix a 23 milions d’euros. D’aquests, 2,7 aniran només a reconstruir el pont que es va esfondrar a la carretera Ma-12 i la reparació dels desperfectes de la resta de ponts de 5 carreteres més: Ma-4041, Ma-4022, Ma-4023, que encara resten tancades; i Ma-3331 Ma-4021, que ja s’han pogut reobrir al trànsit. L’actuació al pont de l’Ma-12 està previst que es perllongui fins a finals de desembre, mentre que les altres tres carreteres tancades es podran tornar a posar en servei en unes 3 o 4 setmanes.

Un altre punt important és la carretera de la Colònia de Sant Pere, on ara es dóna pas alternatiu pel camí de’n Carrossa, que és molt estret i no poden passar camions. La prioritat per al Consell de Mallorca i l’Ajuntament d’Artà és restablir aquesta via per tal que dilluns ja pugui passar l’autobús escolar que ha de dur els alumnes a Artà. No es permetrà el pas a grans vehicles, amb excepció esmentada.

La consellera ha afegit que les actuacions, que es varen començar el mateix dimarts, es faran en base a la declaració de situació d’emergència, per alleugerir al màxim el temps de licitació «ja que, d’altra manera, només de licitació, es podria torbar entre 3 i 4 mesos». La consellera ha volgut demanar paciència als conductors i usuaris de les vies afectades ja que, «tot i que treballam amb la major celeritat possible, les afeccions al trànsit seran grans» durant les obres de reconstrucció.

 

La consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, ha anunciat que tots els residus provinents dels ajuntaments afectats per la declaració de zona catastròfica entraran a cost zero a les instal•lacions de tractament de les concessionàries Mac Insular i Tirme. Per facilitar el flux, es recomana els afectats i afectades que es posin en contacte amb l’ajuntament per organitzar els camions de transport de residus. Els costos derivats d’aquesta entrada de residus seran assumits per Consell de Mallorca i per les empreses concessionàries Tirme i Mac Insular.

 

Per la seva part la presidenta de l’IMAS, Margalida Puigserver, ha explicat que l’IMAS s’ha posat a disposició del Govern i dels ajuntaments afectats els tècnics qualificats i voluntaris de l’Institut per tal de dur a terme una tasca de valoració dels danys que han patit les famílies, mitjançant un senzill qüestionari.

 

Així mateix el conseller de Desenvolupament Local, Joan Font, ha dit que els Bombers de Mallorca mantindran un contingent que continuarà treballant en les tasques de recerca de les persones desaparegudes i ajudant als veïnats en la neteja i recuperació de les llars. També ha anunciat que es reunirà amb els batles dels municipis afectats per conèixer de primera l’estat de les infraestructures per començar a fer feina en la seva reconstrucció.