Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca presenta al Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles el projecte per fer compost de qualitat

El Consell de Mallorca presenta al Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles el projecte per fer compost de qualitat

(22/02/2022)

La vicepresidenta Ribot: «el nou compost que produirem contribuirà a donar una empenta importantíssima al sector primari»

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i el director insular de Residus, Juan Carrasco, s’han reunit amb el president del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles de les Illes Balears, Joan Servera, per explicar-li els principals eixos del projecte «Tanca el cercle»: Pla estratègic per al tancament del cercle de la matèria orgànica a Mallorca.

Valorat en prop de 200 milions d’euros, el projecte, que es presentarà als fons europeus Next Generation, té relació directa amb diversos objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i preveu la construcció de cinc plantes de tractament d’orgànica que s’ubicaran a Marratxí, Santa Margalida, Calvià, Felanitx, Llucmajor.

La consellera Ribot ha explicat que «”Tanca el Cercle” és el projecte més consolidat i transformador amb l’objectiu de tancar el cercle de la matèria orgànica que generam a Mallorca. El nou compost que produirem contribuirà a donar una empenta importantíssima al sector primari».

«Aquest projecte és una passa endavant imprescindible cap a la sostenibilitat de la nostra societat i una important mesura per lluitar contra l’emergència climàtica», ha afegit Ribot.

Quan les plantes estiguin en funcionament, les previsions estimen que es podrien arribar a produir més de 80.000 tones de compost a l’any, ja que ara només se’n generen unes 18.000 tones. El compost que sortirà de les noves plantes serà també apte per usar en agricultura ecològica.

El director insular de Residus, Juan Carrasco, ha insistit que «l’aliança amb el sector primari és clau per al projecte per impulsar la palanca del canvi. El cercle de la matèria orgànica és l’únic que podem tancar a Mallorca. El compost que sortirà de les noves plantes serà apte per usar en agricultura ecològica».

En l’actualitat, el compost que s’importa està al voltant dels 70 euros per tona i el compost que actualment genera el servei insularitzat de tractament de residus domèstics té un preu públic molt reduït a 3 euros per tona.

Per la seva banda, Joan Servera, president del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles de les Illes Balears, ha declarat que des del col·legi «ens adherim totalment a la iniciativa ja que consideram que és un projecte molt interessant pet al sector agrari però que l’èxit del projecte radica en la qualitat del compost». «Aquest projecte podria ser una solució per als residus orgànics i de poda de Mallorca» ha conclòs el president.

A la trobada, també hi han assistit el vicepresident del col·legi, Joan Pons, la tresorera Begoña Auñón, i el vocal, Miguel Ángel Diego.