Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca presenta les mesures per controlar l’accés de vehicles al far de Formentor

El Consell de Mallorca presenta les mesures per controlar l’accés de vehicles al far de Formentor

(04/06/2019)

Del 15 de juny al 15 de setembre només s’hi podrà accedir en transport públic, a peu o en bicicleta, de 10 a 19 hores

El Consell de Mallorca ha presentat aquest dimarts les mesures per controlar l’accés de vehicles al far de Formentor que s’aplicaran del 15 de juny al 15 de setembre. A la roda de premsa també hi han participat les diferents administracions implicades en la restricció: el Govern de les Illes Balears, la Direcció General de Trànsit, l’Autoritat Portuària de Balears i l'Ajuntament de Pollença. 

Circular per la carretera Ma-2210 d’accés al far estarà prohibit al llarg del tram d’onze quilòmetres que uneix la platja amb la talaia per als vehicles no autoritzats. Del quilòmetre 8,7 al 19,6 només podran transitar els residents, els autoritzats, el transport públic, els serveis d’emergències i les bicicletes. 

La consellera en funcions de Territori i Infraestructures del Consell, Mercedes Garrido, ha agraït durant la roda de premsa celebrada a la seu de la institució insular que les diferents administracions «treballin per mantenir i conservar un paratge tan especial com és el cap de Formentor».

El director general de Mobilitat i Transports del Govern de les Illes Balears, Jaume Mateu, ha explicat que «el bus llançadora al far de Formentor es posa en funcionament per segon any consecutiu. El servei s’inicia el 15 de juny, data en què entra en vigència la restricció del trànsit a la península, amb més expedicions i la inclusió d'una nova aturada».

La cap provincial de Trànsit de la DGT, Francisca Ramis, ha detallat que «els vehicles autoritzats hauran de sol·licitar l’autorització d’accés amb una antelació mínima de 3 dies hàbils per correu electrònic». A més, ha explicat que «els vehicles sense autorització s’exposen a ser sancionats amb una multa econòmica que arriba als 200 euros».

Per últim, el regidor de Fires, Comerç, Educació i Turisme de l'Ajuntament de Pollença, Antoni Cànoves, «aquest estiu hem decidit restringir l’accés de vehicles un mes més perquè durant el Pla pilot de l’any passat vàrem comprovar que si la intensitat de vehicles en hora punta era de 300, gràcies a les restriccions baixava fins a 20, xifra que suposa que a l’hora de màxima afluència de visitants el trànsit es va reduir en més d’un 90 %».

Mesures de la DGT
Quant a les mesures de la Direcció General de Trànsit (DGT), destaca que els vehicles que hagin de ser autoritzats hauran de demanar la corresponent autorització amb una antelació mínima de tres dies hàbils al correu electrònic jptib@dgt.es on podran demanar tota la documentació a aportar. 

Enguany, la DGT preveu instal·lar una barrera a l’altura de la platja de Formentor amb un lector de matrícula i càmeres de vigilància que estaran en funcionament durant el període de restricció.

A més, es recorda als conductors dels vehicles que no estiguin autoritzats que circular per la carretera Ma-2210 d’accés al far sense l’autorització de la DGT s'enfronten a una sanció econòmica que pot arribar fins als 200 euros i es redueix a 100 euros si s'abona en els 20 dies posteriors a partir de la notificació.

També, l’Agrupació de Trànsit de la Guardia Civil controlarà la zona per constatar que els vehicles que hi circulen compleixen la normativa. Així mateix, durant el període de restricció l’helicòpter Pegasus col·laborarà amb el control de la zona, a més de la resta de l’illa. 

Com a novetat també d’enguany, es preveu que hi hagi una senyalització d’alerta de ciclistes al túnel d’en Fumat per augmentar la seguretat dels esportistes en la zona. 

El servei d’autobús
El Transport de les Illes Balears  (TIB) ha fet unes millores en relació a la temporada passada que són, d’una banda l’increment d’expedicions, i d’una altra, l’habilitació d’una nova parada. 

Pel que fa a les expedicions, entre la platja i el far de Formentor s’ofereixen sis expedicions més que el 2018. Aquest increment permet fixar una freqüència de pas de 30 minuts en ambdós sentits al llarg de tota la franja horària de tancament al trànsit. A més, hi haurà una expedició addicional entre el port de Pollença i el far de Formentor. 

D’aquesta manera l’usuari disposa de 15 anades i 16 tornades des de la platja de Formentor fins al far. D’aquestes, 8 expedicions surten des del Port de Pollença, 4 de les quals són directes, sense transbord a la platja de Formentor.

També, el servei d’autobús ofereix connexions entre el bus llançadora del far i la línia L352 (Can Picafort - platja d'Alcúdia - Port de Pollença) mitjançant un transbordament al Port de Pollença.

Quant a la nova aturada, es trobarà a la ronda del port de Pollença –devora del IES Clara Hammerl- i té l’objectiu de cobrir, juntament amb l’aturada del camp de futbol, la demanda dels usuaris de la llançadora que estacionin el vehicle als aparcaments ubicats a la mateixa ronda. 

El recorregut des del Port de Pollença es fa amb el bus de la línia 353  que té les aturades següents: Port de Pollença - IES Clara Hammerl - camp de futbol - mirador del Colomer - Formentor platja - cala Murta / cala Figuera - far de Formentor.

Millora de la mobilitat
El Departament de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca, per tal de millorar la mobilitat ha pintat 3 aparcaments per a autobús i 12 per a vehicles al mirador del Colomer. A més, enguany també hi haurà informadors en el punt de la restricció  per solucionar els dubtes dels conductors que vulguin accedir al far.  

Col·laboració interadministrativa
La península de Formentor és un paratge de protecció especial, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat. Per aquest motiu, les diferents administracions implicades en la seva gestió, el Consell de Mallorca –a través del Departament de Territori i Infraestructures–, el Govern de les Illes Balears, la Direcció General de Trànsit, la Guàrdia Civil, l'Autoritat Portuària i l'Ajuntament de Pollença han unit esforços per millorar la mobilitat d'aquest espai emblemàtic.

Més informació: formentor.conselldemallorca.cat
                                  https://www.tib.org/en/web/ctm/autobus/linia/353